Rait Maruste: soovitu ja tegelikkus

Rait Maruste
, riigikogu liige (Reformierakond), põhiseaduskomisjoni esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste
Rait Maruste Foto: SCANPIX

Praeguse probleemi eellugu on järgmine. Eesti Ekspressi ajakirjanik soovis juurdepääsu elamislubade komisjoni salvestistele. Riigikogu kantselei ja juhatus keeldusid. Ajakirjanik pöördus kohtusse, leides, et need on avalikud dokumendid ja neile peab ligi pääsema. Esimese astme kohus otsustas ajakirjaniku kasuks. Riigikogu kantselei kaebas edasi, menetlus on pooleli.

Sellest loost eraldi tulid sotsid välja nõudmisega muuta kõik komisjonide istungid avatuks. Reageerimaks kohtuvaidlusele, pani riigikogu juhatus/vanematekogu ette kehtivat  korda muuta. Paraku mitte avatumaks. Samal ajal töötasid ametnikud istungite protokollimise täiustamise kallal ja tegid ettepaneku laiendada komisjonide istungite kajastamist protokollis. Neist kahest algatusest sai töödokument, mida ajakirjanik nimetas eelnõuks, kuid mis seda ei sisult ega vormilt polnud.

Komisjoni esimehena ei pidanud ma õigeks mitteammendava ettepanekuga edasi minna. See oli hindamiseks laual 15. jaanuaril komisjoni esimeeste nõupidamisel. See oli ilmselt staadium, kus kiri/ettepanek lendas ventilaatorisse ja sai alguse «salastamisskandaal».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles