Mihhail Kolossok: hea uus meedia – ainult meeldivad «uudised»

Mihhail Kolossok
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kolossok
Mihhail Kolossok Foto: SCANPIX

Kirjanik Aldous Huxley ütles Mike Wallace’i telesaates, et maailma suurimad probleemid on ülerahvastumine, liigne korraldamine ja televisioon. Intervjuu toimus 1958. aastal. Televisiooni pidas «Hea uue ilma» autor väga mõjukaks propaganda­relvaks, mille puhul tuleb kindlasti välistada võimalus, et seda hakkavad kuritegelikult kasutama vabaduse vaenlased.

Kaks nädalat tagasi rõhutas ärimagnaat Bill Gates, et tema andmetel on ülerahvastumise probleem peaaegu lahendatud: maailma rahvaarv kasvab 11 miljardini ja hiljem hakkab kahanema. Gatesi intervjuu ilmus The Washington Posti veebiversiooni Wonkblogis, mille autoril Ezra Kleinil on nüüd suured plaanid just veebiajakirjanduses, mitte nn vanas meedias.

Kleinile meeldivad infograafika ja seletav lähenemine, samas ei salli ta noore ajakirjanikuna vanade meedialaevade konservatiivsust. The Washington Post keeldus Kleini suurema, iseseisva Wonkblogi toimetuse tarbeks kümne miljoni dollarilisest investeeringust. Klein kirjutas lahkumisavalduse ja hakkab Wonkblogi asemel ehitama oma meeskonnaga uut veebilehte investor Vox Media abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles