Mõisahoovi maetud Vene soldatite isikute tuvastamine on kaheldav

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidula mõisa härrastemaja.
Pidula mõisa härrastemaja. Foto: www.pidula.ee

Eelmisel reedel Saaremaal Pidula mõisa hoovist renoveerimistööde käigus välja tulnud arvatavad Esimeses maailmasõjas sõdinud Vene soldatite säilmed maetakse ümber, kuid isikute tuvastamise ette võtmine on kahtluse all.

Pidula mõisa omanik Vesa Lappalainen kinnitas eilses intervjuus venekeelsele Postimees.ee-le, et mõisa hoovist vee- ja kanalisatsioonitrassi kaevamise käigus leitud kaheksa inimese säilmed maetakse ümber kalmistule.

Objektil muinsuskaitselist järelevalvet teostav Tõnu Sepp ütles Saarte Häälele, et tõenäoliselt peeti Pidula mõisa hoovis Esimese maailmasõja ajal väike lahing ja ühishauda maetud on Vene keiserliku sõjaväe soldatid.

«Asja on arutatud Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku Pärnu ja Saare piiskopkonna piiskopi Aleksandriga,» ütles Lappalainen, kelle sõnul maetakse sõdurid pühitsetud mulda. Saaremaal on mitu õigeusu kogudust ja surnuaeda, kuid kuna hauast leiti ladina rist, pole Lappalaise sõnul kindel, kas kõik mehed olid ikka õigeusklikud. Seega võiks kõne alla tulla ka oikumeeniline matus koos jumalateenistusega.

«Rääkinud muinsuskaitseekspertide ja arheoloogiga pean tõenäoliseks, et nende peaaegu 100 aastat tagasi langenud inimeste isiku tuvastamine ei õnnestu kunagi,» avaldas mõisahomanik arvamust, lisades, et samas on igasugune sellesuunaline abi, ka Venemaalt, teretulnud.

Ta märkis samas, et Soomes leitakse siiani Teises maailmasõjas hukkunud Soome sõdurite säilmeid ning nende isikud tuvastatakse DNA-proovi abil. Seejärel saab sõdurid matta kodukalmistule. «Lahinguväljale jäänud langenute loetelud on olemas. Otsitakse üles nende sugulased ja tuvastatakse kadunukese isik,» ütles Lappalainen.

«Mälestussambast on veel vara rääkida,» ütles Lappalainen. «Ajutiste haudade lähistele Pidulas kavatseme paigutada mälestustahvli.» Matmispaigast leitud vähesed esemed antakse tema sõnul muuseumile.

Pidula mõisakompleksi renoveerib EBC Ehitus, alltöövõtjana tegutseb objektil OÜ Klotoid. Sügiseks püütakse kunagine valitsejamaja külalistemajana kasutusele võtta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles