Firmaomanikust eksprefekt saab kulukat töötukoolitust

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtus süüdi mõistetud endine politseijuht Aivar Otsalt õpib maaülikooli juures sõiduõpetajaks.
Kohtus süüdi mõistetud endine politseijuht Aivar Otsalt õpib maaülikooli juures sõiduõpetajaks. Foto: Margus Ansu

Pärast süüdimõistmist registreerus endine politseiprefekt Aivar Otsalt 2009. aastal töötuks ja sai firma loomiseks toetust, nüüd on mees töötu ja osaleb kulukal koolitusel.

Otsalt käib pool aastat kestval maaülikooli mootorsõidukijuhi õpetaja koolitusel, mis maksab 1700 eurot. Koolitus on sedavõrd kallis, et selle kuld­klient on töötukassa, kes saadab sinna töötuid ja maksab nende õppe täies mahus kinni.

Ühe tundmatuks jääda sooviva ettevõtja sõnul on autokooli pidamine praegu üsna vilets leib, sest noori jääb järjest vähemaks.

Firma ei edene

Kahekordse kõrgharidusega 49-aastasel Otsaltil on firma AO Teenused, mille ta asutas 2009. aasta lõpul, pärast prefektiametist kõrvaldamist ja süüdimõistmist. Otsalt sai AO Teenuste asutamiseks töötutele mõeldud ettevõtluse alustamise toetust, mis oli toona ja on praegugi kuni 70 000 krooni ehk 4474 eurot. AO Teenused tegeleb inkasso- ja õigusabiteenustega. Firma kodulehelt leiab töötajatena koos Otsaltiga kohtukullilt sugeda saanud Marek Tiiratsi ja ­Eduard Vismanni. Otsalt ei saaks praegu oma nimeinitsiaalidega ettevõttes töötada, sest tema on ametlikult töötu ja õpib sõiduõpetajaks. Sellest hoolimata võib Otsalt olla AO Teenuste omanik ja juhatuse liige.

Tegelikult viitab sõiduõpetaja koolitusele minek, et eksprefekti ettevõtmised pole hoogu sisse saanud. Autokoolid võitlevad ellujäämise nimel iga sendi eest, pankrotid ja uue nime alt turuletulekud on selles valdkonnas tavalised.

AO Teenuste müügitulu oli 2012. aastal Krediidiinfo andmetel 20 000 eurot, kasum oli 340 eurot ja ettevõttel oli üks töötaja. Ettevõttel oli Tartus Tasku keskuses kontor, nüüd enam mitte. On väheusutav, et Otsalt, Tiirats ja Vismann AO Teenuste tulu ära elavad.

Huvitaval kombel kõnnib Otsalt sama rada oma kunagise alluva, samal 2009. aasta protsessil süüdi mõistetud Raivo Kiisaga. Kiisal on õigusabi- kui inkassoteenuseid pakkuv firma R.K. Õigusbüroo (jälle nimeinitsiaalid!), samuti tegutseb ta sõiduõpetajana oma sõbra Mart Laanemäe firmas Sõiduõppe OÜ. Kiisa õigusabiäri paistab olema tagasihoidlikum kui Otsaltil, sest R.K. Õigusbüroo müügitulu oli 2012. aastal vaid 3700 eurot. Kiisale kuulub veel RK Teenused OÜ, aga see teenis tunamullu 9400-eurose müügitulu juures pea sama palju kahjumit.

Postimehe allika hinnangul on vähetõenäoline, et Otsalt soovib koos Kiisaga uut autokooli rajada – selleks on Kiisk liiga hea sõber Sõiduõppe OÜ juhi Mart Laanemäega. «Ma pigem arvan, et Laanemäe ja Kiisk soovitasidki Otsaltil sellele koolitusele minna ja nemad annavad talle hiljem oma firmas tööd,» pakkus allikas.

Töötukassa ei tohi oma hoolealuste nimesid avalikustada, samuti keeldus koolitust korraldava maaülikooli avatud ülikooli juht Riin Kikkas kinnitamast, kas Otsalt osaleb ülemöödunud nädalal alanud koolitusel. Sellest hoolimata peab Postimehe info paika.

Selgitustest keeldus

Aivar Otsalt keeldus viisakalt selgitusi andmast, põhjendades, et ei soovi ajakirjanikega suhelda. Roolikeeramist õppivad Tartu noorikud saavad vast juba poole aasta pärast näha õppesõiduauto kõrvalistmel korraldusi jagavat endist politseijuhti.

Aivar Otsalt mõisteti 2009. aasta juunis süüdi riigi vara omastamises, loomastiku kahjustamisele kaasaaitamises ning tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises, samuti lõhkeseadeldise olulise osa ja tsiviilkäibes keelatud tulirelva olulise osa ebaseaduslikus käitlemises. Talle määrati karistuseks kaks aastat ja kümme kuud vangistust kolmeaastase katseajaga.

Koos Otsaltiga olid kohtu all ja said erinevaid karistusi tema endised alluvad Raivo Kiisk ja Eduard Vismann. Otsalti tuttavate ringi kuulunud Marek Tiiratsi protsess toimus eraldi, tema mõisteti süüdi ühe tulirelva ebaseaduslikus käitlemises ning omastamisele kaasaaitamises ja omastamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles