Vastulöök: Linde avalikustas Ojulandi väidetavate häältevõltsijate nimed

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Häältevõltsimisskandaali uurinud töörühma juht Väino Linde avalikustas kolme Reformierakonnast lahkunud inimese nimed, keda peaminister Andrus Ansip pidas silmas häälteskandaali osalisteks nimetamise all. 

«Reformierakonnast lahkunud Anita Keivabu, Õnnela Raudsepp ja Piret Haljend olid seotud Kristiina Ojulandi häältevõltsimisskandaaliga. Võltsimist uurinud töörühma materjalidest käivad nende nimed läbi,» teatas Linde Postimehele.

Milline süü neil täpselt tuvastati, polnud ta nõus avalikustama. «Kui nad soovivad, et jagaksime infot üksikasjalikumalt nende seotustusest Kristiina Ojulandi häältevõltsimise skandaaliga, siis nende endi soovil me oleme valmis seda tegema.»

Linde kiri on vastuseks üheksa endise reformierakondlase ja Ojulandi partei algatusrühma liikme tänasele nõudmisele, et peaminister Andrus Ansip vabandaks avalikult Reformierakonnast lahkunute ees, kuna ta nimetas lahkunuid TV3 Seitsmestes Uudistes häälteostuskandaali osalisteks.

Pöördumisele on alla kirjutanud Evelyn Danilov, Piret Haljend, Anita Keivabu, Maarika Paulman, Peeter Reemann, Jane Snaith, Andrus Soopalu, Imre Termonen ja Frank Zukker.

Süüdistatavad: Linde väited on alusetud

Anita Keivabu ütles Postimehele, et Linde väidetel pole alust, sest tema nime komisjoni raportist ei leia. «Mina olin asjaga vaid nii palju seotud, et Taimi Samblik andis mulle paroolid ja palus mingite inimeste nimel hääletada oravavõrgus. Aga ma keeldusin hääletamast nende inimeste eest,» ütles Keivabu.

«Erakonna uurimiskomisjon koostas raporti, kus on minu vastu süüdistused puuduvad. Minu nime pole selles raportis ühtelgi korral mainitud. Tunnen ennast sugavalt solvatuna kogu sellest häälteskandaali loost, sest olen oma tööd teinud alati südamega ja ausalt.»

Keivabu sõnul tuleks Lindel nüüd avalikustada, mis süü talle hääletamisskandaalis omistatakse.

Samal seisukohal oli ka Piret Haljend. Haljend selgitas, et Võrumaa arendusjuht Elleri-Kristel Kelp palus tal hääletamise viimasel päeval abikaasa Ülo Haljendile meelde tuletada, et viimane osaleks ka hääletamisel.

«Kuna abikaasa oli minemas järgmisel päeval puhkusereisile, siis oli ta väga hõivatud. Ütlesin arendusjuhile, et las jääb seekord hääletamata. Kuid siis pakkus arendusjuht mulle võimaluse, et saadab Ülo Haljendi oravavõrgu paroolid minu meilile. Lubasin arendusjuhile, et õhtul räägin abikaasaga. Minu abikaasa osales hääletamisel,» meenutas Haljend.

Edasi võtsid sündmused aga kummalise pöörde.

«Skandaali ajal suhtlesin peakontorist Reimo Nebokatiga. Saades teada, et Võrumaa on osaline häältevõltsimises, asusin esimese asjana uurima, et kas see on seotud minu ja mu abikaasaga. Kinnitati, et kõik on korras. Hiljem ajakirjanduse vahendusel sain teada, mis veel juhtunud oli. Kinnitan, et mina ega mu abikaasa ei teinud midagi eetika- ega seadusevastast hääletamisprotseduuri käigus,» kinnitas Haljend.

«Soovin, et Reformierakond ja Väino Linde avalikustaks taaskord vaid kahtlusi külvava torkimise asemel faktid, et ei peaks pidevalt tõestama, et ma pole «kaamel», vaid saaksin end kaitsta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles