Kelam: Janukovõtš on minetanud igasuguse usaldusväärsuse

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Toomas Huik / Postimees

Tunne Kelami sõnul on Euroopa pidanud tegema järelduse, et Ukraina pole enam Euroopa Liidu idapiiridel aset leidnud episood.

«Käesoleva kriisi lahenduse käigus otsustatakse ka Euroopa Liidu tuleviku ning usaldusväärsuse küsimus,» ütles Kelam.

Kelami arvates pakub praegune olukord ühtlasi võimalust murda välja Euroopa Liidu Idapartnerlust halvanud suluseisust.  Selleks vajab Euroopa Liit ühtset pikaajalist ida-strateegiat.

«Venemaa on Ukraina kriisis jõuline osapool ning seda tuleb Euroopa Liidul suhetes Moskvaga arvesse võtta, » lausus ta.

«Meie arvates peab Venemaa kõigepealt selgelt tunnustama Ukraina iseseisvust ning ukrainlaste vaba valiku õigust ning alles seejärel on võimalik sisulise koostööga edasi minna.  Selline seisukoht vajab täiesti erinevat ja selget sõnumit kui senine tingimusteta truuduse deklareerimine moderniseerimispartnerlusele.»

Eurosaadiku arvates on saabunud hetk tunnistada, et Ukraina president Janukovõtš on kaotanud nii moraalse kui poliitilise usaldusväärsuse: «Praeguse presidendi ainus positiivne panus rahvusliku leppe saavutamisesse, oleks tema tagasiastumine.»

Euroopa Liit peaks Kelami sõnul toetama 2004. aasta põhiseaduse ennistamist ning vajadusel ka ennetähtaegseid valimisi.

«Ilma kõhklusteta ning viivitamiseta on vaja rakendada Ukraina võimumeeste ning repressioonide eest vastutajate pangaarvete külmutamine ning nende vaba liikumise tõkestamine Euroopas,» väitis Kelam.

Euroopa Parlament võtab homme vastu resolutsiooni olukorra kohta Ukrainas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles