Vitsut lükkas ebameeldivad sõnavõtud volikogu istungi lõppu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.
Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut andis täna sisse eelnõu volikogu töökorra muutmiseks.


«Eelnõuga muudetakse meie töökorras seda osa, mis puudutab sõnavõtte volikogus, ehk siis minu ettepanek on viia see kord samasuguseks, nagu see on halduskogudes. Halduskogudes kasutatav kord on ennast õigustanud ja seda kiidetakse ja ma arvan, et meil oleks otstarbekas samasugune kord sisse viia. Nii et sõnavõtuks registreeritakse istungi alguses, aga sõnavõtt toimub istungi lõpus,» rääkis Vitsut volikogu kõnepuldist.

Praegu saavad kõik soovijad sõna istungi alguses. Sõnavõttude hulka kuuluvad ka opositsiooni poolsed arupärimiste esitamised ning kriitilised sõnavõtud. Kuna volikogu istung lõpeb tavaliselt hilisõhtul, siis muudab töökorra muudatus üsna vähetõenäoliseks selle, et mõni linnavõimule ebameeldiv sõnavõtt veel samal päeval ajakirjandusse jõuaks.

Mõne aasta eest toimus ka linnavalitsusele esitatud arupärimistele vastamine volikogu istungi alguses ning neid kajastasid ka õhtused teleuudised. Pärast seda, kui volikogu töökorda muudeti nii, et arupärimistele vastamised jäeti alati istungi päevakorra viimasteks punktideks, on ajakirjanduse tähelepanu mujale kandunud. Samuti juhtub sageli, et arupärimise esitaja ei ole arupärimisele vastamise ajal enam saalis ning sellega loetakse arupärimine automaatselt vastatuks.

Linnavolikogu IRLi fraktsiooni esimehe Eerik-Niiles Krossi sõnul on Vitsuti selline käitumine selge sõnum plaanist vähendada opositsiooni kasutuses olevaid mõjutusvõimalusi.

«Opositsiooni võimalused volikogu tööd suunata on täna niigi piiratud. Üheks neist on õigus istungi alguses esineda sõnavõtuga, mida saab muuhulgas kasutada volikogu enamusele oma seisukohtade esitamiseks,» lausus Kross.

«Kui sõnavõtud lükatakse istungi lõppu, on selge, et opositsioon jääb neid pidama tühjale saalile, sest Keskerakonna hääletusmasin saab koju minna. Kui seni on Keskerakonnal tavaks opositsiooni seisukohti rutiinselt mitte arvestada, siis nüüd on kavas neid enam ka mitte kuulata. Kutsun Keskerakonda üles mitte hälbima demokraatia põhiprintsiipidest ja naeruvääristama linnavolikogu kui rahvaesindust, kus peavad olema esindatud erinevad arvamused,» ütles Kross.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles