Vene Kool Eestis pöördus Tallinna Vene Lütseumi küsimuses OSCE poole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Linnamäe Vene Lütseum.
Tallinna Linnamäe Vene Lütseum. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Mittetulundusühing Vene Kool Eestis pöördus Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) rahvusvähemuste voliniku Astrid Thorsi poole eesmärgiga vabastada Tallinna Vene Lütseum haridus- ja teadusministeeriumi tagakiusamisest.

MTÜ Vene Kool Eestis ütles oma neljapäevases pöördumises, et Eesti haridus- ja teadusministeerium on käivitanud Tallinna Vene Lütseumi vastu meediakampaania, süüdistades lütseumi Venemaa õpikute kasutamises.

MTÜ väitel moonutab ministeerium fakte, sest lütseum pakub täiendavat haridust keemias ja matemaatikas, kasutades õppetööks vene keelt.

«Võõrriigi ideoloogilist mõju nende õppeainete kaudu on raske ette kujutada, kuid ametnikud proovivad anda kunstlikult olukorrale ideoloogilist iseloomu eesmärgiga saavutada heakskiitu karistusmeetmetele venekeelsetele haridusasutustele,» seisab dokumendis. «Seda tehes püüab ministeerium näidata vene etnilise vähemuse emakeelse hariduse vajadusi naaberriigi vaenulike plaanidena,» lisab MTÜ.

«Eestis on praegu ebaterve olukord, kus enamik inimesi reageerib negatiivselt juba üksnes Venemaa mainimisele. Võimud näitavad etnilist vähemust kui vaenlast ja vähemuse vastuväiteid ignoreeritakse,» öeldakse dokumendis.

Haridus- ja teadusministeeriumi ning Harju maavalitsuse eksperdid külastasid esmaspäeval sihtasutust Tallinna Vene Lütseum, tuvastades mitu olulist rikkumist, Tallinna linnavõimu hinnangul soovib aga ministeerium pärssida venekeelse õppe võimalusi.

Tallinna haridusameti kinnitusel on sihtasutus Tallinna Vene Lütseum põhikirja kohaselt avalikes huvides asutatud eraõiguslik juriidiline isik ja sellele ei ole koolitusluba väljastatud, mistõttu puudub haridus- ja teadusministeeriumil ka järelevalve pädevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles