Laske meil referendumil hääletada!

, Kataloonia president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üks Euroopa demokraatia aluspõhimõtteid on, et suurt hulka inimesi puudutavad küsimused, eriti oma riigi tuleviku kohta, tuleb lahendada vastavalt rahva soovile. Katalaanid – üks Euroopa vanimaid rahvaid – tahavad ja väärivad võimalust otsustada, kas neist saab uus Euroopa riik.

Enamik Kataloonia kodanikke on nii valimistel kui meeleavaldustel oma tahet selgelt väljendanud: nad tahavad oma tuleviku üle hääletada. Poolteist miljonit meest, naist ja last tulid septembris tänavatele, ühendades käed sümboliseerimaks oma solidaarsust ja vabadust, just nagu Balti riigid tegid aastal 1989. Ükski õige demokraat ei saa ignoreerida ega keelata sellist avaliku tahte jõudu.

Järgides meie valijate antud mandaati, leppisid Kataloonia valitus ja enamik opositsioonierakondi kokku enesemääramisreferendumis 9. novembriks 2014. Katalaanidelt küsitakse kaheosaline küsimus: «Kas Sa tahad, et Kataloonia oleks riik? Kui jah, kas Sa tahad et Kataloonia oleks iseseisev riik?» Kellelgi pole nendest küsimustest midagi karta, ehk ainult neil, kes tahaksid, et rahva soove eirataks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles