Kahe Korea suhete tõttu kannatavad tuhanded pered

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Koreas ootab üle 70 000 inimese kohtumist Põhja-Koreas elava lähedasega.
Lõuna-Koreas ootab üle 70 000 inimese kohtumist Põhja-Koreas elava lähedasega. Foto: Reuters/ScanPix

Kõigest päev pärast kokkulepet lõunanaabritega teatas Põhja-Korea diktatuurirežiim, et mingit perekondade taaskohtumise üritust ei tule, juhul kui lõuna ei loobu sõjaväeõppustest USAga.

Kolmapäeval kokku lepitud kohtumine 20.–25. veebruarini oleks esimene kord pärast 2010. aastat, mil üle 60 aasta tagasi lahutatud perekondadest mõnesajal valitul avaneks võimalus paar päeva oma lähedastega veeta. Juba kokkuleppe eel hoiatasid Lõuna-Korea analüütikud, et põhjanaabrid võivad kasutada lepet väljapressimisteks.

Põhja-Korea kaitsekomisjoni teatel on ennekuulmatu, et olukorras, kus lepiti kokku suhete parandamises, tahab Lõuna-Korea siiski korraldada agressiivseid manöövreid USAga. Lõuna-Korea kaitseministeerium kinnitas aga, et iga-aastased ühisõppused, mis tugevdavad liitlassuhteid USAga, veebruari lõpus toimuvad ning neid ei tohiks kuidagi siduda perekondade taaskohtumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles