Martin Ehala: valijate revolutsioon

Martin Ehala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Ehala
Martin Ehala Foto: Peeter Langovits

Eesti poliitika probleem on selles, et parteid on võimu rahvalt kaaperdanud ja selle omavahel ära jaganud nii, et valijail pole peaaegu mingit lootust mõjutada poliitikat ja veelgi vähem poliitikute karjääri. See on saanud võimalikuks tänu Eesti valimissüsteemi eripärale.

Eesti valimissüsteem loodi üle kahekümne aasta tagasi eesmärgiga vähendada poliitilist killustatust riigikogus ja toetada tugevate parteide teket. Toona oli see hea valik ja täitis suurepäraselt oma eesmärgi. Nii hästi, et praeguseks on Eesti poliitika peaaegu stagneerunud. Veelgi enam. Valimissüsteem on selline, et rohujuuretasandil ei saa enam tekkida ühtegi tõsiselt võetavat parteid, sest selle loomine ja kasvatamine tugevate ja vaenulike parteide keskkonnas nõuaks liiga palju vaeva.

Praeguses olukorras saaks luua vaid partei fassaadi, mis tuginedes suurele rahasüstile, võimsale reklaamikampaaniale ja tugevale korraldustoimkonnale, võiks heal juhul kokku meelitada rahva hääled, et pääseda parlamenti. Kuid pärast seda muutuks ta süsteemi osaks ja hakkaks käituma üsna samamoodi nagu olemasolevad parteid praegu. Me oleme seda juba näinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles