Goris rööviti ÜRO töötajate autod

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ELi ametnike ja abiorganisatsioonide esindajate sõnul ei ole relvarahust hoolimata suudetud avada humanitaarabikoridori Gruusia konfliktitsooni ning Gori linnas ründasid relvastatud võitlejad isegi ÜRO ametnike sõidukeid.

 

ÜRO koordinaator Gruusias rääkis agentuurile AFP, et kaks maailmaorganisatsiooni tunnusmärkidega autot sattusid linnas paramilitaarsete võitlejate varitsusse ning need peatati relva ähvardusel.

Sõidukid võeti linna turvalisust kontrollima saadetud abitöötajatelt ära. ÜRO ametnike hinnangul ei ole olukord Goris veel piisavalt ohutu, et sinna humanitaartöötajaid saata. Lõuna-Osseetias valitsevad aga ilmselt veelgi keerulisemad tingimused.

Gruusia ja Venemaa viimaste hinnangute järgi võib aga sõda olla kodudest peletatud inimeste arv olla umbes 115 000. ÜRO juht Ban Ki-moon väljendas täna sügavat muret olukorra pärast ning kutsus üles avama abitöötajatele «takistamatut juurdepääsu».

Punase Risti pressiesindaja tõdes, et ehkki organisatsioonile ollakse põhimõtteliselt valmis avama teed konfliktitsooni, hoiatatakse neid sellegipoolest julgeolekuriski eest. Ta kinnitas siiski, et abistajad on valmis sisenema piirkonda nii põhjast kui lõunast.

Gruusia politseinikud sisenesid juba täna hommikul mõne päeva eest maha jäetud Gorisse, olles saanud kinnituse, et Vene väed hakkavad sealt lahkuma, kuid hiljem olid nad sunnitud tagasi tõmbuma, sest sinna saabusid uued tankid – väidetavalt selleks, et korraldada taandumisoperatsiooni.

Prantsuse suursaadiku kinnitusel lubasid venelased ära minna homme, kuid kindlust selle osas ei ole endiselt, sest eile räägiti, et nad lahkuvad täna.

Goris viibivate vägede juht, kindral Vjatšešlav Borissov kohtus hiljem päeval siiski linna piiril  Gruusia julgeolekunõukogu sekretäri Aleksandr Lomaiaga. Kohapeal korraldatud lühike pressikonverents muutus ajakirjanike sõnul väga närviliseks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles