IRL prognoosib väga pingelist eurovalimiste kampaaniat

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL Suurkogu 2014
IRL Suurkogu 2014 Foto: Karli Saul/SCANPIX

Europarlamendi valimistel nii Eestis kui Euroopas tervikuna on tänavu kevadel oodata äärmiselt pingelist valimiskampaaniat, kuna suuremate osalejate lähtepositsioonid on sarnased, ütles IRLi peasekretär Tiit Riisalo.

Täna Tallinnas oma suurkogu pidava valitsuserakonna peasekretär sõnas, et IRL kavatseb valimiste meediakampaania käivitada märtsi teises pooles. Euroopa Parlamendi valimised on mai lõpus.

«Seis on väga-väga võrdne,» ütles Riisalo siseriikliku poliitilise olukorra kohta.

Vahetult pärast vabariigi aastapäeva kogunevad IRLi juhid valimisnimekirja koosseisu arutama. Seaduse järgi võib iga erakond esitada kuni 12 kandidaadiga nimekirja. Täna valitav IRLi esimees ja kolm aseesimeest teevad omapoolse ettepaneku erakonna juhatusele, ning lõpliku kinnituse saab nende nimekiri hiljemalt 14. märtsil partei volikogus.

6.-7. märtsil koguneb Iirimaa pealinnas Dublinis Euroopa Rahvapartei (EPP, europarlamendi suurim fraktsioon, kuhu kuuluvad põhiliselt kristlikud demokraadid ja konservatiivid, sh Eestist IRL -toim.) kongress, kus kinnitatakse ka nende kandidaat Euroopa Komisjoni presidendi kohale.

IRLi esimees Urmas Reinsalu kinnitusel toetab erakond seal endise Läti peaministri Valdis Dombrovskise kandidatuuri.

IRLi ainus esindaja europarlamendis, Tunne Kelam rõhutas IRLi kongressi delegaatidele kõneldes, et Eesti huvides on saada rohkem esindajaid europarlamendi suurtesse EPP ja sotsialistide fraktsioonidesse, kellel on Euroopas toimuvale suurem mõju.

Praegune olukord, kus pooled Eesti esindajad on europarlamendi suuruselt kolmandas liberaalide rühmas, on Kelami hinnangul ebanormaalne. Ta viitas ka sellele, et kõik kolm liberaali - Ojuland, Savisaar-Toomast ja Oviir - on lõppeva valimisperioodi jooksul oma erakondadest lahkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles