Sõjamuuseumi täiendatud ekspositsioon jutustab üliõpilaste rollist Vabadussõjas

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjamuuseumi täiendatud ekspositsioon jutustab üliõpilaste rollist Vabadussõjas.
Sõjamuuseumi täiendatud ekspositsioon jutustab üliõpilaste rollist Vabadussõjas. Foto: Kristjan Saar / Kaitseväe peastaap

Kaitseminister Urmas Reinsalu ja kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras avasid reede õhtul Eesti Sõjamuuseumi püsiekspositsiooni täienduse, mis jutustab üliõpilasorganisatsioonide rollist Vabadussõjas.

Kaitseminister tänas üliõpilasorganisatsioone kunagise panuse eest Vabadussõjas ja tänase panuse eest riigikaitsesse, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

«Meie kohus on anda tulevastele põlvkondadele edasi korras ja kaitstud Eesti,» ütles Urmas Reinsalu. «Me peame olema valmis rohkem andma, kui saama.»

Kaitseministri sõnul on riigikaitsesse panustamine üliõpilasseltsidesse ja korporatsioonidesse organiseerunud üliõpilastele auasi, ükskõik kas osaletakse ajateenija, reservväelase või kaitseliitlasena. «Selle kohustuse olete endale ise võtnud, liitudes akadeemiliste organisatsioonidega, mille liikmed on in corpore vabatahtlikena võidelnud Vabadussõjas ja kannavad Vabadussõja uljast vaimu,» sõnas Reinsalu.

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase (korp! Sakala) sõnul on Vabadussõda põhiline, sest sõjalise võiduta ei oleks olnud Eesti riiki.

«Noored mehed läksid vabatahtlikena Vabadussõtta in corpore, seltside ja korporatsioonide kaupa, sest nad uskusid Eesti riigi võimalikkusesse. Seltside ja korpratsioonide värvides mehed tõid murrangu rahva hoiakuisse ning lahinguväljale,» ütles kaitseväe juhataja. «Eesti akadeemilised organisatsioonid on olnud ärkamisaja, Eesti Vabadussõja ja omariikluse vaimu järjepidevad kandjad.»

Kaitseväe juhataja sõnul ei ole see nooruslik särts, millega mindi Vabadussõtta ja Eesti taasiseseisvumisel 1991. aastal telemaja ja teletorni kaitsma, kuhugi kadunud, akadeemilised organisatsioonid on rahvusliku meelsuse hoidjad.

«Pidage meeles noori, kes tõid Vabadussõja kulgu pöörde, käituge nagu nemad, uskuge nagu nemad, siis on Eesti riigil tulevikku,» ütles kindralmajor Terras.

Akadeemilise õhtu käigus kirjeldas sõjamuuseumi asedirektor Toomas Hiio (EÜS) ettekandes tudengiorganisatsioonide rolli Vabadussõjas ning esitles korporatsioon muuseumi täiendatud ekspositsiooni.

Kaitseväe juhataja kinkis tänuks Vabadussõjas osalenud üliõpilasseltsidele ja korporatsioonidele Vabadussõja-aegsed vintpüssid ja kaitseminister foto Vabadussõja mälestusehisest Kaitseväe kalmistul. Vabadussõja mälestusehise projekteerinud arhitekt Edgar Johan Kuusik oli Vabadusristi kavaler ja korporatsioon Vironia liige.

Üritusel osalesid lisaks kõigile Eesti Korporatsioonide Liidu korporatsioonide esindajatele ka Eesti Üliõpilaste Seltsi, Eesti Üliõpilaste Selts Põhjala, Üliõpilasselts Liivika, naiskorporatsioonide Filiae Patriae ja Lembela liikmed.

Ettepaneku sõjamuuseumi ekspositsiooni täiendamiseks tegi Eesti Korporatsioonide Liidu eesistuja korporatsioon Vironia möödunud aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles