Ene-Margit Tiit: tööjõupuudus on julgeolekurisk

Ene-Margit Tiit
, rahvastikuteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene-Margit Tiit
Ene-Margit Tiit Foto: TPM

Ikka ja jälle on kuulda, et Eesti majanduse päästaks ainult importtööjõud. Visionäärid leiavad, et oleks vaja tuua sisse visionääre ja tipptegijaid, kes majandusele uue suuna annaksid, tööstus­inimesed igatsevad oskustöölisi, nüüd on igatsejate kooriga liitunud puhkemajanduse töötajad, kes vajavad lihtsat abitööjõudu. Välismaalt, kvalifitseeritud, ja peaasi – odavat ning vähenõudlikku, kes oleks nõus tegema tööd sellise palga eest, millega eestlane ei nõustu.


See kõik on kunagi olnud. Eestisse on tulnud rongide kaupa väga kõrge kvalifikatsiooniga haritud tööjõudu (kõrget haridustaset kinnitab ka loendusstatistika), kes oli töökas, leppis tagasihoidlike tingimustega ja suutis terved majandusharud oma näo järgi kujundada. Demograafilises mõttes oli see Eesti kuld­aeg – rahvastik oli noor ja rahvaarv kasvas, kuigi kasvu otseseks ja kaudseks põhjuseks oli massiivne immigratsioon. Siinsete põliselanike, sh eestlaste osakaal rahvastikus vähenes kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles