Heikki Mäki: mida nemad meilt ära võtaksid?

, tööjõuvahendusfirma Finesta juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heikki Mäki
Heikki Mäki Foto: Erakogu

Võõrtööliste sissetoomise mainimine mõjub eestlasele samamoodi nagu härjale punane rätik. Hiljutisel seminaril «Palgateater» rääkisin, et Eesti võiks vaadata lihttööliste sissetoomiseks oma idanaabrite suunas, ning peaaegu tundsin, kuidas saalisolijate pulss tõusis ja nende kõrvad edasise diskussiooni ees lukustusid.


Ma ei ole kindel, kumb tundub eestlaste jaoks hullem, kas siin töötav kõrgeltmakstud inglise keelt kõnelev tippspetsialist või vene keelt rääkiv lihttööline. Isegi kui suudetaks kuidagi mööda vaadata okupatsiooniaastate valusast mälestusest, mis võib olla üheks võõraviha põhjuseks, tundub eesti inimeste mõte liikuvat ainult ühes suunas: «nad võtavad meilt midagi ära». Kas nad võtaksid meilt raha ära? Hiljuti võis meedia vahendusel osa saada Briti peaministri David Cameroni idaeurooplaste vastu suunatud avaldustest. Neile vastuseks esitati uuringuid, mille kohaselt immigrandid annavad Briti majandusele rohkem, kui sealt toetuste ja tervisekindlustusena võtavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles