Elukaaslased tellisid Hiinast kuus tonni metamfetamiini lähteainet

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigiprokuratuur süüdistab kolme isikut erinevates narkokuritegudes, millest ulatuslikum on suures koguses narkootikumide tooraine Eestisse toimetamine.

Süüdistuse kohaselt omandas Ronny (45) koos oma elukaaslase Ingaga (36) Hiina Rahvavabariigist keemilist reaktiivi APAAN, mida kasutatakse narkootiliste ainete amfetamiini ja metamfetamiini valmistamiseks.

Elukaaslased tellisid juriidilise isiku kattevarjus kokku 240 tünni kuue tonni APAANi sisaldava pulbriga, mille koguväärtus on vähemalt 125 860 eurot. Ronny volitusel tegeles tollideklaratsioonidega spetsiaalne ettevõte, kellele mees edastas kauba kohta valeandmeid.

Osa APAANi sisaldavatest tünnidest jõudsid süüdistatavad toimetada Pärnumaale, kus need mullu augustis teostatud läbiotsimise käigus leiti ja ära võeti. Ülejäänud tünnid jäeti hoiule tolliprotseduuridega tegelenud ettevõtte lattu, kust need toimetati hiljem Maksu- ja Tolliameti lattu.

Süüdistatavatelt arestiti enam kui 76 000 euro väärtuses vara, mille hulgas on nii raha kui ka sõiduauto. Lisaks sellele on arestitud neli elamumaa krunti.

APAANil puuduvad legaalsed kasutusvaldkonnad. Ühest kilost APAANist on võimalik valmistada 260-470 grammi narkootilist ainet amfetamiini või 290-530 grammi narkootilist ainet metamfetamiini.

Smugeldasid ka kanepit

Lisaks sellele omandas Ronny süüdistuse kohaselt vastavalt varasemale kokkuleppele Inga ja Piretiga (31) Hollandis üle 3,8 kg marihuaanat eesmärgiga teenida selle käitlemisega suurt varalist kasu.

Omandatud marihuaana peideti sõiduauto rehvidesse ja veeti Eestisse. 2013. aasta augustis toimunud läbiotsimise käigus võtsid Maksu- ja Tolliameti töötajad ka selle narkootilise aine ära. Käesoleva menetluse raames äravõetud kanepi müügiga oleksid süüdistatavad teeninud vähemalt 57 916 eurot.

Ronnyt süüdistatakse narkootilise aine valmistamiseks vajaliku aine valdamises, narkootilise aine ebaseaduslikus omandamises ja vedamises, suure varalise kasu saamise eesmärgil, samuti grupis narkootilise aine toimetamises üle riigipiiri.

Lisaks sellele süüdistatakse Ronnyt suures koguses deklareeritava kauba toimetamises Euroopa Liitu seda vale kirjeldusega deklareerides.

Ingat süüdistatakse narkootilise aine valmistamiseks vajaliku aine valdamises, suure koguse narkootilise aine ebaseaduslikus omandamises ja vedamises grupis, suure varalise kasu saamise eesmärgil, samuti grupis narkootilise aine toimetamises üle riigipiiri.

Piretit süüdistatakse suure koguse narkootilise aine ebaseaduslikus omandamises ja vedamises grupis, samuti grupis narkootilise aine toimetamises üle riigipiiri.

Kriminaalmenetluse käigus on arestitud enam kui 76 000 euro väärtuses süüdistatavatele või nendega seotud ettevõtetele kuulunud vara, mille hulgas on nii raha kui ka sõiduauto. Lisaks sellele on arestitud neli elamumaa krunti.

Kriminaalmenetluse kohtueelset uurimist viis läbi Maksu- ja Tolliamet ning juhtis riigiprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles