Jugoslaavia sõjakurjategija hakkab Eestis karistust kandma

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milan Lukić.
Milan Lukić. Foto: AFP / Scanpix

Vanglateenistuse konvoi tõi täna riiki Endise Jugoslaavia Rahvusvahelise Kriminaaltribunali otsusega süüdimõistetud Milan Lukići, kes hakkab kandma Tartu vanglas eluaegset vangistust.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et Lukić toodi Eestisse karistust kandma lennukiga kriminaaltribunali kinnipidamisüksusest Haagis. Turvameetmete kohta ütles ta, et neid rakendatakse kõikide kinnipeetavate transportimisel.

Lukić juhtis Valgete Kotkaste nimelist paramilitaarset üksust, mis pani 1992-1995 Bosnias ja Hertsegoviinas kohalike moslemite vastu toime mitmeid vägivallategusid, teatas justiitsministeerium.

Kriminaaltribunal karistas 2009. aastal Lukićit eluaegse vangistusega, tribunali apellatsiooniaste jättis 2012. aastal karistuse muutmata. Lukić mõisteti süüdi inimsusevastastes kuritegudes nagu tagakiusamine poliitilistel, etnilistel ja usulistel põhjustel, mõrvades, ebainimlikes tegudes ning inimeste hävitamises, samuti sõjakuritegudes nagu mõrvad ja inimeste julm kohtlemine. Lukići kuriteod seisnevad peamiselt Bosnia moslemite, sealhulgas naiste, laste ja vanurite, hukkamises Višegradi piirkonnas.

Lukić asub karistust kandma Tartu vanglas samades tingimustes nagu teisedki Eesti kinnipidamisasutustes viibivad vangid.

Lukić kannab karistust Eestis vastavalt Eesti valitsuse ja ÜRO vahelisele kokkuleppele, mis puudutab Endise Jugoslaavia Rahvusvahelise Kriminaaltribunali kohtuotsuste täitmist.

Lukić on kolmas Jugoslaavia tribunali süüdimõistetu, kes Eestis karistust kannab. 2009. aastal toodi Eestisse karistust kandma Milan Martić ja 2011. aastal Dragomir Milošević.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles