Mupo ei nõua majanumbrite valgustamist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeskirja kohaselt ei pea tänavasilt olema valgustatud, vaid pimedas nähtav.
Eeskirja kohaselt ei pea tänavasilt olema valgustatud, vaid pimedas nähtav. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Tallinnas toimuv öine pimendamine jätab majanumbrid öösiti mitmeks tunniks pimedusse, raskendades sel ajal aadressi järgi õige maja leidmist.


Tallinna heakorra eeskiri sätestab vaid, et kinnistu omanik peab tagama majanumbri nähtavuse pimedal ajal. Kas see tähendab majanumbri juurde valgustuse paigutamist või piisab sellest, kui number autotulede valguses nähtav on, eeskirjast ei selgu.

Heakorra eeskirja täitmist kontrolliva munitsipaalpolitsei juhi Kaimo Järviku sõnul on see eeskirjapunkt tõepoolest mitmeti tõlgendatav ning seetõttu peaks linnavolikogu selle hiljemalt augustis ära muutma.

«Ühtne linnakujundusskeem on minu teada vastuvõtmisel ja see sätestab muuhulgas ka selle, kuidas majanumbrid ja tänavasildid tulevikus välja hakkavad nägema,» ütles Järvik. Tema sõnul peaksid erinevate linnaosade siltidel muuhulgas kasutusele tulema erinevad taustavärvid.

Majanumbrite puhul ei oota mupo, et need oleksid eraldi valgustatud, vaid piisab ka sellest, kui need peegeldavad samamoodi valgust tagasi nagu näiteks liiklusmärgid. Järviku sõnul on praegu ebaselge ka see, kas majanumber peab asuma näiteks krundi piiril piirdeaia küljes või tohib see olla ka aiasügavusse jääva maja seinal.

Neil majaomanikel, kelle majanumber ei ole valgustatud, pole Järviku sõnul vaja praegu karistust karta. «Eeskirja selles redaktsioonis on mõningad probleemid ja need saavad peatselt lahendatud ning vahepeal kedagi karistama ei hakata. Oleme üksikutel juhtudel karistanud neid majaomanikke, kelle majadel numbrit üldse ei olnud, aga need juhused olid aastaid tagasi,» lausus mupo juht.

Eelnevate suvede eeskuju järgides lüheneb ka tänavu 1. aprillist kuni 1. juulini Tallinnas öösiti tänavavalgustite põlemise aeg, sest linn peab raha kokku hoidma. Kevad- ja suveajal 1. aprillist kuni 9. septembrini, kui päike tõuseb hommikul enne poolt seitset, vähendatakse välisvalgustuse põlemise aega ühtlase graafiku järgi.

See tähendab, et alates aprilli algusest lüheneb valgustite põlemise aeg iga päev umbes kolme minuti võrra. 1. juulil põleb tänavavalgustus kaks tundi vähem kui aprilli algul. Pärast seda hakkab valgustite põlemisaeg jälle kuni 9. septembrini pikenema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles