Passiivmaja suudab toota rohkem energiat kui tarbida

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldar Leisi kodumaja Põlvas ammutab napist talvisest päikeseener­giast maksimumi vertikaalsete päikesepaneelidega.
Kuldar Leisi kodumaja Põlvas ammutab napist talvisest päikeseener­giast maksimumi vertikaalsete päikesepaneelidega. Foto: Erakogu

Kui toiduainetööstur ja Põlva vallavolikogu esimees Kuldar Leis loobuks saunaskäikudest, toodaks tema Põlvas asuv 300-ruutmeetrine kodumaja aastaga rohkem elektrienergiat, kui tarbiks.

Paradoksaalsel kombel maksab Leis kuus keskmiselt kõigest saja kilovatt-tunni elektrienergia eest, ainuüksi tema viieliikmelise pere saunatamistele kulub umbes 250 kilovatt-tundi elektrienergiat kuus.

Saladus seisab läinud talvel valminud Leiside eramu tüübis. See on Saksa standardi PHPP (Passive House Planning Package) järgi valminud passiivmaja, mis tarbis läinud aasta juulist detsembrini ehk kuue kuuga 4800 kilovatt-tundi elektrienergiat ja andis sama aja jooksul Elektrilevi võrku 4200 kilovatt-tundi energiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles