Äriringkonnad ärevil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Šveitsi äriringkondade hinnangul ähvardab 19 526 enamhäälega vastu võetud sisserände piiramist toetav referendum riigi majanduse käekäiku.

Viiendikul Šveitsis töötavatest inimestest riigi kodakondsust pole ning 63 protsenti neist on pärit Euroopa Liidust või Euroopa Majanduspiirkonna maadest. Just Saksamaalt ja Portugalist pärit töötajad on Šveitsi sisenõudluse vajadusi rahuldanud. Eurotsooni langus andis hoobi Šveitsi finantsteenuste, masinate ja kellade ekspordile, kuid võõrtöölised aitasid tol perioodil Šveitsi majandusel siiski suhteliselt hästi toime tulla. Lisaks on kriisi algusest peale tunnustust leidnud Šveitsi frank kui turvaline valuuta.

Šveits on kodumaaks maailma suurimale toiduainetefirmale Nestlé, ravimitootjatele Novartis ja Roche ning riik pakub peavarju hiigelettevõtetele Glencore Xtratale ning Louis Dreyfus Commodities.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles