Käsi annab ilu, vaim vägevuse

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärt Summataveti ehtekollektsioonid «Must maaema vägi» ja «Punane elujõud». Kleidi­disaini autor Vilve Unt.
Kärt Summataveti ehtekollektsioonid «Must maaema vägi» ja «Punane elujõud». Kleidi­disaini autor Vilve Unt. Foto: Märt Summatavet

Küllap sai minu huvi Kärt Summataveti vastu alguse Eesti ühe kuulsama sisekujundaja professor Mait Summataveti kunagisest loengust Tartu Kunstnike Majas. Ajapikku selgus, et tütar Kärt käib ühte sammu minu õpetaja Kaljo Põlluga, samast hoovusest leiame nimekamatena tekstiilikunstnik Anu Raua, Lennart Mere, varasematest Kristjan Raua. Neid ühendab oma juurte otsimine.

Kärt Summatavetil algas see Kaljo Põllu juhitud matkadest Siberisse ja jätkus ERMis, ajaloo- ja kirjandusmuuseumis, laiemalt eesti kultuuris osalemises üldse.

Tema juubelinäitus on väike, mistõttu tuli mahukast loomingust välja valida vaid mõned näited, kuidas eesti ja ka teiste rahvaste traditsioonilised ehted ja tarbeesemed on autorit inspireerinud ja siis korraga andeka looja peas täiesti uue vormi saanud. See uus ese kannab ühtviisi arhailist vaimu ja autori isiklikke tänapäevaseid elamusi. See on vaimustav!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles