Täna Postimehes: Kallase kiri vallandas poliitiliste spekulatsioonide laviini

Sulev Vedler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas ja Andrus Ansip novembris 2008.
Siim Kallas ja Andrus Ansip novembris 2008. Foto: Mihkel Maripuu

Eurovolinik Siim Kallase ja peaminister Andrus Ansipi mullused kohtumised teemal kellest võiks saada Eesti järgmine peaminister ja eurovolinik, viisid Reformierakonna tippudele saadetud kirjani, kus Kallas teatab, et on valmis juhtima järgmist valitsust.

Kirjaga haaras Kallas initsiatiivi välisminister Urmas Paeti ees, keda peeti teiseks võimalikuks pretendendiks erakonna esimehe ja peaministri kohale.

Poliitilise tehingu tõenäolise jätkuna esitab Kallas peaministriks saades järgmise eurovoliniku kandidaadiks Ansipi. Ansip on partei sees rääkinud, et ta ei soovi ise end kandidaadiks esitada.

Ansipi kandidatuur ei pruugi aga sobida IRLile, kes ihkab eurovoliniku kohta endale. Kuna peaministri vahetamine tähendab uue valitsuse moodustamist, siis võib Kallas valida Reformierakonnale valitsusse ka mõne teise partneri. IRLil oleks aga valitsust ilma Reformierakonnata moodustada võimatu, sest IRLi esimees Urmas Reinsalu kinnitas äsja, et Keskerakonnaga tema partei koostöööd tegema ei hakka.

Kallase kirjast võib välja lugeda ka tõsist kriitikat Reformierakonna juhtimise kohta. Näiteks ütleb Kallas: «Ma tahan, et meid usuks Eesti rahva enamik, et meie mõistame kõige paremini rahva muresid ja ootusi. Et meiega oleks ärimaailm ja intellektuaalid.»

Partei ühe juhtpoliitiku sõnul ei käi kriitika Ansipi, vaid laiemalt erakonna juhtimises toimuva kohta. «Kui aga Ansip oma kohalt ära ei tule, siis ei saa ka Kallas peaministriks. Siis oleks kõik vanaviisi,» märgib ta.

Loe edasi homsest Postimehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles