Savisaar jäi tema elukoha avalikustanud loo kohtuvaidluses kaotajaks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Tallinna linnapea Edgar Savisaar kaebas kohtusse Postimehe koos teiste Eesti ajakirjandusväljaannetega, kes avaldasid lood tema ametliku elukoha omanikust. Kohtuotsusega jäi Savisaare hagi Postimehe vastu rahuldamata.

Artikli ilmudes kandis see pealkirja «Edgar Savisaare ametliku elukoha omanik on Moskva multimiljonär» (loe siit).

Sellise väite aluseks oli e-kinnistusraamatusse tehtud päring, millelt teatati, et 17nda korteri omanik on Pjotr Levin. Rotermanni 10 majas on kasutusel aga topeltnumeratsioon, kus ühe numbri all võivad olla eraldi nii tavakorter kui külaliskorter. Savisaare sissekirjutuse järgse korteri tegelik omanik on aga Urmas Sõõrumaa poeg Tõnis Sõõrumaa. Kui toimetus fakte täpsustas, parandati kohe ka viga.

Kohtulahendis toodi välja, et hageja mittevaralise kahju hüvitamise nõue tuleb jätta tervikuna rahuldamata, sest selleks puudub võlaõigusseaduse järgi alus. «Hageja isikuõigusi kohtuotsuse järgi ei rikutud ning tema au ei ole teotatud. Hageja suhtes ei ole avaldatud negatiivseid väärtushinnanguid ning ainuüksi ebaõigete faktiväidete avaldamise faktist ei tulene isiku õigus nõuda mittevaralise kahju hüvitamist,» seisab kohtulahendis. Kohtulahendi hinnangul kõrvaldasid väljaanded koheselt avaldatud ebaõiged andmed, kui said teadlikuks tegelikest andmetest.

Savisaare esitatud hagis seisab, et tema nime ja vene seose ühte konteksti asetamine on mainet kahjustav. «Eesti pealinna linnapeaks kandideeriva isiku seostamine vahetult enne valimisi mingisuguste Vene ja Moskva miljonäride ja nende rahaga on Eesti kultuurikonteksti ja ajalugu arvestades ilmselgelt kahjustav, sest eestlane käsitleb Venemaad ajaloolistel põhjustel vaenlasena ning seega on venelaste ja Venemaaga seonduv juba iseenesest negatiivse alatooniga,» seisab seal.

Kohtukulud 3500 eurot jäävad Edgar Savisaare kanda.

Copy
Tagasi üles