Eesti on ajakirjandusvabaduselt maailmas 11. kohal

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanikud.
Ajakirjanikud. Foto: SCANPIX

Eesti on täna avalikustatud rahvusvahelise organisatsiooni Piirideta Reporterid (Reporters Sans Frontières - RSF) maailma ajakirjandusvabaduse indeksis 11. kohal, samal positsioonil oli Eesti ka mullu.

2012. aastal avalikustatud aastate 2011-2012 indeksis oli Eesti koos Hollandiga 3.- 4. kohal., 2010. aasta indeksis koos Iirimaaga 9.- 10. kohal ning 2009. aastal kuuendal kohal. 2008. aasta RSF-i ajakirjandusvabaduse indeksis jagas Eesti koos Soome ja Iirimaaga 4.- 6. kohta. 2007. aastal jagas Eesti koos Slovakkiaga 3.- 4. kohta.

Eesti langus eelmisel aastal oli suures seotud ajakirjandusvabaduse indeksi koostamise metoodika muutusega.

Soome on ajakirjandusvabaduse võrdluses esikohal. Tegemist on juba neljanda aastaga järjest, mil selles riigis peetakse ajakirjanduse ja sõnavabaduse olukorda maailmas parimaks, märkis RSF oma raportis.

Ajakirjandusvabaduselt on teine Holland ja kolmas Norra. Esikümnesse mahtusid veel Luksemburg, Andorra, Liechtenstein, Taani, Island, Uus-Meremaa ja Rootsi. Eesti järel on 12. kohal Austria.

Kõige vähem on ajakirjandus- ja sõnavabadust Süürias (177. koht), Türkmenistanis (178. koht), Põhja-Koreas (179. koht) ja Eritreas (180. koht). RSF märkis, et tabeli viimastes riikides vaba ajakirjandust ei eksisteeri.

Selle aasta ajakirjandusvabaduse võrdluses on ära toodud 180 riiki. Eelmisel aastal oli tabelis 179 riiki, tänavu on lisandunud Belize, mille RSF paigutas küllaltki heale, 29. kohale.

Organisatsiooni Ajakirjanikud piirideta raportis seisab, et ajakirjandusvabadust mõjutab nii poliitiline olukord kui sõjalised konfliktid. Seda on eriti näha Süürias ja Egiptuses, kus ajakirjanike töömaa on väga kitsas. Ajakirjanike elu on seal ohus, kui nad poliitiliselt korrektseks ei jää.

Luureskandaali sattunud Ameerika Ühendriigid langesid ajakirjandusvabaduse edetabelis 14 kohta ja on nüüd 46. kohal.

Raportis kritiseeritakse USAd selles, et riikliku julgeoleku nimel püütakse vältida raskeid ja ebameeldivaid teemasid.

Edetabel pannakse kokku võrreldes erinevate riikide meedia sõltumatust ja meedia kohta käivaid seadusi.

Lisaks RSF-ile avalikustab igal kevadel maailma ajakirjandusvabaduse indeksi ka New Yorgis tegutsev organisatsioon Freedom House. Eesti oli mullu kevadel avalikustatud Freedom House'i tabelis 197 riigi seas 13.- 18. kohal, samal kohal olid koos Eestiga Iirimaa, Monaco, Uus-Meremaa, Palau ja San Marino. 2012. aastal oli Eesti koos Jamaica ja Ameerika Ühendriikidega 22.- 24. Kohal ja 2011. aastal koos Costa Rica ja Jamaicaga 23.- 25. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles