Suure pere elu: kaheksa inimest peavad hakkama saama 1500 euroga

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurpered said endale sooduskaardi, mis võimaldab neil  senisest soodsamalt vaba aega veeta. Kuue lapse ema Viire Null rääkis Postimehele, kui vähe suurel perel selleks raha on.

Keila-Joal elav Nullide kaheksaliikmeline pere peab koos toetuste ja palkadega hakkama saama umbes 1500 euroga kuus. Enamik sellest kulub toidule, ahjuküte hoiab kodukulusid madalal. «Säästmiseks ei jää küll midagi,» nendib pereema. Meelelahutust – kino,teatrit, ujulaid ja muud taolist saab pere samuti endale vaid harva, näiteks korra laste koolivaheajal lubada.

Kinoõhtu kohvikuskäigu ja edasi-tagasi sõitudega Tallinna läheb pereema arvutustel seitsmele maksma üle saja euro. Mõnd kallimat etendust vaatama saab minna vaid siis, kui ürituse korraldaja suurperedele soodustuse teeb. «Kui saame mõnes kohas 30-60 protsenti soodustust, on see meie jaoks väga suur raha. Kahjuks käsitleb suur osa ajaveetmiskohti ikka veel peret kahe lapse ja vanemaga, nii et suuremal perel tuleb pileteid täishinnaga juurde osta,» rääkis ta

Nullide peres sirgub kuus planeeritud järeltulijat, pisipõnnidest täismeesteni: neljane Sander veedab päevad lasteaias, seitsmene Ander ja kaheksane Janar käivad põhikoolis, kümmneaastane Kuldar käib koolis Tallinnas, kolmeteistkümnene Anni aga Tabasalus. Pere vanim Reino õpib Tallinna Ülikoolis kehakultuuri. Pereema ise töötab õpetajana kodulahedases internaatkoolis, pereisa käib tööl Tabasalus.

Kõik väljaminekud otsustatakse ühiselt. «Jonnimist ja millegi lunimist meie peres pole. Lapsed teavad, mida saame endale lubada ja mida mitte,» räägib Viire Null. On tema arvates Eestis elu kallis? «Ikka on, eriti kõik see, mis puudutab vaba aja veetmist. Meil on sellele sooduskaardile küll suured ootused,» rääkis ta.

Eesti Lasterikaste Perede Liidu ning regionaalministri valitsemisala koostöös valminud perekaart kätkeb endas taskukohasemaid hindasid, eripakkumisi ja muid lisaväärtusi 77 perekaardiga liitunud asutuses ja ettevõttes. Perekaarti on võimalik taotleda kõigil Eesti Lasterikaste Perede Liitu kuuluvatel peredel, kus kasvab neli või enam last. Samuti on projektiga võimalik liituda kõikidel asutustel ja ettevõtetel, kellele suurperede käekäik korda läheb.

Perekaardi sai endale ka regionaalminister Siim Kiisler, kelle peres sirgub viis last. Tema sõnul on kaardi eesmärk ühelt poolt pakkuda soodustusi, aga teiselt poolt ka väärtustada lasterikkust. «Kui peres on palju lapsi, siis arvatakse tihti, et tegemist on justkui kehva pereplaneerimisega. Tahame selliseid hoiakuid murda ja lugupidamist nende perede vastu suurendada,» selgitas Kiisler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles