Koormavast epilepsiast võib päästa ajulõikus

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aju oimusagara sisemuses olev hipokampus (roosa) ja mandeltuum (roheline), millest osa eemaldades on võimalik patsient epileptilistest hoogudest vabastada.
Aju oimusagara sisemuses olev hipokampus (roosa) ja mandeltuum (roheline), millest osa eemaldades on võimalik patsient epileptilistest hoogudest vabastada. Foto: «Techniques In Epilepsy Surgery»

Eesti epilepsiavastase liiga president Sulev Haldre ütleb, et paljud kesknärvisüsteemi haigused, mis on seotud mäluprobleemide ja käitumishäiretega, põhjustavad märgistamist. Nii on see ka epilepsiaga.

Epilepsia on patsiendile eriti suur koorem, sest see on inimesel seotud etteaimamatu teadvushäirega, mil ta kaotab kontrolli oma motoorika ja orientatsiooni üle. Kui niisugune hoog leiab aset tööl või tänaval, põhjustab see kaaskodanike kummastavat käitumist, paanikat ja hirmu.

«Epilepsiast rääkimine võiks aidata inimeste teadlikkust tõsta ning see omakorda võiks anda epilepsiahaigetele rohkem võimalusi õppida ja tööd leida,» ütles neuroloog Sulev Haldre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles