Peredraama valus viha ja magus äng

, Tallinncity.ee filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustikuu (August: Osage County)
Augustikuu (August: Osage County) Foto: Kultuurikava.ee

Mis teeb perekonnast perekonna? Ühine veri? Ühised katsumused ja läbielamised? Ühine kodu? Öeldakse, et sõpru saab valida, aga perekonda mitte. «Augustikuu» on ühe perekonna keeruliste suhete lugu, mis on täis Oklahoma augustikuiselt tapvat kuumust, elulist draamat, suurepäraste näitlejate säravaid rolle ja Gustavo Santaolalla lummavat muusikat. Kõlama jääb Julia Robertsi kehastatud peretütre Barbara tsitaat: «Hea, et me ei näe tulevikku, muidu ei tõuseks me voodist.»
 

«Augustikuu» on peaaegu klassikaline psühholoogiline peredraama – traagiline sündmus toob Oklahoma maamajja kokku kolm õde, kes on üksteisest kaugele triivinud. Ent elu on keerdkäikude ja pingetega ei paku mitte taasühinemise rõõmu, vaid vanade haavade lahti kiskumist ning valu.

Film põhineb stsenarist Tracy Lettsi mitmeid auhindu (sealhulgas ka Pulitzeri preemia) võitnud lavateosel ning nüüdseks teise mängufilmi lavastamisega maha saanud režissöör John Wells loob tegevuse ümber kauni olustiku ning nii ei tundu film kordagi sünge ega depressiivne. Ka Letts on tunnistanud, et filmis on justkui üks mõõde juures ning Oklahoma loodusest saab nagu omaette karakter. Lugu ühes pildi ja heli poolt loodud meeleoluga kannavad edasi suureksaamise ja eluga leppimise kurbust, argipäeva hägusse hajunud ja kohustuste virna alla mattunud ilusa lapsepõlve igatsust ning igapäeva murede ahelaist vabaks saamise soovi. Ekraanilt hoovab endassehaaravat suvist jõuetust ja bluusilikult kurbmagusat hingepiina.

Film on täis äärmiselt tugevaid osatäitmisi, eesotsas Oscari kandidaatide Julia Robertsi ja Meryl Streepiga, lõpetades Margo Martindale’i, Julianne Chris Cooperi, Benedict Cumberbatch’i ja väga vähe ekraaniaega saanud, kuid seda osavalt ära kasutanud Sam Shepard’iga. Näitlejate plejaadi ekraanile toodud nostalgiline kurbus, trotslik visadus, valus viha ja magus äng on pea käega katsutavad. Kui taoline pea klišeeks kulunud psühholoogiline peredraama suudabki midagi uut ja huvitavat pakkuda, siis enamasti mitte süžeekeerdude, vaid osavate näitlejatööde kaudu ja siinkohal on sellega hiilgavalt hakkama saadud.

Film

«August: Osage County»

USA 2013

Režissöör: John Wells

Osades: Meryl Streep, Julia Roberts, Chris Cooper, Ewan McGregor, Dermot Mulroney, Benedict Cumberbatch

14. veebruarist Tallinnas kinos Coca-Cola Plaza ning Tartus kinodes Ekraan ja Cinamon.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles