Saaremaa koolilõpetajaid tõmbab tehnikaülikool

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa ühisgümnaasiumi 12.c klass.
Saaremaa ühisgümnaasiumi 12.c klass. Foto: Erakogu

Saaremaa ühisgümnaasiumi 12.c klassi lõpetajad naasid eelmisel nädalavahetusel oma kooli lõpureisilt Peterburist. Pikal bussireisil mõtisklesid nad tulevikuplaanide üle – kuhu õppima minna, kellena töötada. Kas tulevad tulevikus tagasi Saaremaale või tüürivad hoopis Eestist välja. Noorte mõtteid uuris Kristi Leppik.


Klassijuhataja Diana Õun pole enda sõnul näinud veel klassi, mis oleks esimesest hetkest peale olnud nii kokkuhoidev. Klassis oli palju andekaid näitlejaid, muusikuid ja sportlasi. Ka tulevasi insenere, nagu õpilaste mõtisklustest välja tuleb. Pea pooled õpilased soovivad oma õpinguid jätkata Tallinna Tehnikaülikoolis (TTÜ), aga on ka ajaloo- ja kirjandushuvilisi. Saare poisina soovib üks õpilane õppida midagi mereteemalist ja üks preili unistab lausa autoremondilukksepa ametist. Ning juhtugu elus, mis juhtub – vähemalt pensionipõlve soovib enamik õpilasi veeta oma kodusaarel.

Hindrek Pulk

Kavatsen õpinguid jätkata TTÜs, erialavalik sõltub eksamitulemustest. Praegu ma oma kodukohta kindlasti ei jää. Samas sooviksin millalgi tagasi tulla küll.

Ott Kuusk

Ilmselt lähen õppima Eesti Mereakadeemiasse kas tüürimehe või meretranspordi juhtimise ja sadamamajandamise erialale. Aga võib-olla TTÜsse keemiat. Kodukohta praegu ei jää, aga võib-olla naasen.

Mariin Ling

Plaanin edasi õppida TTÜs kütet ja ventilatsiooni. Lähitulevikus kodukohta ei plaani jääda, enne tuleb maailmas ringi vaadata ja uusi asju kogeda. Tore oleks ehk Norras töötada, kuid kindlat pole veel midagi.

Liisa Hansen

Juba umbes 2009. aasta novembris otsustasin minna õppima Tallinna Tehnikakõrgkooli rõiva tehnilise disaini erialale. Aga ei välista sama eriala õppimist ka välismaal. Kavatsen siiski suurema osa elust veeta Eestis.

Helena Vokk

Kindlasti lähen Tallinna. Kindlaid õppimisplaane on raske teha, aga kaks mõtet siiski on – TLÜsse või meditsiini kõrgkooli ning oluline on saada riigieelarvelisele kohale. Kindlasti tulen ka koju tagasi, sest siin on ikka pere jaoks kõige parem. Tööd ma ei tahaks teha tulevikus ainult raha pärast.

Elora Kask

Tahan õppima minna TLÜsse inglise keelt ja kirjandust. Hiljem sooviksin töötada tõlgina või kusagil välismaal Eesti saatkonnas. Saarele naasmise plaane praegu pole.

Raigo Rätsep

Soovin õppima minna TTÜsse majandust. Valikus on ka TÜ ja TTÜ Kuressaare kolledž. Tulevikus on soov alustada enda äriga, kuid töökohad enne seda ei ole veel mul peas paigas.

Dagmar Reinumägi

Õppima sooviksin minna TÜ majandusteaduskonda. Saarele tuleksin tagasi vanaduspõlves, aga enne vist mitte. Töötada sooviksin majandusega seotud töökohal näiteks erapangas, Eesti Pangas või kuskil seal. Võib-olla on tulevane töökoht seotud ka poliitikaga. Töötada meeldiks mulle Pärnus.

Maret Ansperi

Kindlalt ei ole veel otsustanud, mida teha. Esialgu jään siiski Eestisse, kuigi tulevikus võiks ka välismaal õppida või töötada. Saaremaale loodan hiljem kindlasti tagasi tulla.

Kristiina Armus

Kõige kodusem on mulle tehnikavaldkond, aga huvi pakub ka joonestamine, näiteks arhitektuur. Samas on idee õppida ka autoremondilukksepaks ja hiljem infotehnoloogiat juurde. Ja et ei tekiks nüristavat üksluisust, õpiks hiljem arhitektuuri. Välismaal õppimist olen kaalunud rohkem kui korra, kuid praegu piirdun siiski koduriigiga.

Liina Malk

Ideaalis sooviksin minna õppima Tallinna Ülikooli (TLÜ) ajalugu. Kuna arvan, et väikeses piirkonnas üles kasvanud inimesed vajavad elus aega olla ka kodukohast eemal, siis kavatsen õppida ja töötada Saaremaalt väljaspool, aga plaanin kunagi naasta.

Mihkel Lindau

Olen uurinud õppimisvõimalusi Eesti Maaülikoolis. Samas huvitab mind arhitektuur. Ei tea millal, aga kodusaarele tuleks kindlasti tagasi.

Kristi Aedma

Plaanin õppima minna TTÜsse rahvamajandust. Tulevikus tahan kindlasti mõneks aastaks ka välismaale tööle või õppima minna. Tulevikus ise väga töötada ei tahakski, vaid sooviksin pigem ise ettevõtlusega tegeleda.

Tanel Ting

Esialgu plaanin Eestisse jääda ja õppida Tallinna Ülikoolis koreograafiat. Otse loomulikult soovin kodusaarele tagasi tulla. Ideaalis töötan ühel päeval Kuressaares tantsutreenerina.

Sigrid Turja

Mõte on minna õppima TTÜsse keskkonnatehnoloogiat või siis muud loodusala TLÜsse. Kolmas variant oleks minna Paikusele politseikooli. Variandiks jääb minna ka Norra õppima. Kodulinna tahan kindlasti tagasi tulla, aga hetkel siia ei jää. Töötada tahaks kuskil loodusega seotud töökohal või siis politseinikuna kriminalistika alal.

Raimo Armus

Praeguse seisuga on plaan edasi õppida TTÜ-s, aga täpsemat eriala veel ei tea. Eestist välja läheks õppima siis, kui selleks on hea võimalus. Kuna elan maal, siis tõenäoliselt pean saarelt lahkuma, aga kindlasti on soov kodukanti naasta.

Joosep Aru

Esimene valik on teoloogia TÜ-s. Olen mõelnud ka välismaal õppimise või vabatahtlikuks mineku peale. Ju paistab. Kellena töötada? Teoloogiat õppinul pole väga palju valikuid - kaplan, kirikuõpetaja või usundiõpetaja.

Joosep Tõnus

Soovin õppima minna TTÜ-sse ärindust.  Saarele jääda ei kavatse, aga kindlasti tulen siia tagasi. Ideaalis hakkaksin endale ühel päeval ise tööd pakkuma.

Kalju Saar

Tallinna Tehnikaülikooli Kuressaare kolledžis sooviksin õppida väikelaeva ehitust ja seega on plaanis jääda kodulinna. Kui ei, siis kunagi ikka tagasi tulla. Töötada sooviksin tulevikus väikelaeva tehases projekteerijana või töödejuhatajana.

Mark Gortfelder

Tahan minna Tartu Ülikooli ajalugu õppima, see idee on olnud juba aastaid. Aastakese võiks ka välismaal olla. Pikki tulevikuplaane ei tee, aga praegu kodulinna ei jää. Tulevikus tahaks teha huvitavat tööd.

Miko Pupart

Praegu olen üsna plaanitu, mõned hägused mõtted on, aga kuna midagi konkreetset pole, siis pole rääkida ka miskit.

Henri Viik

Tahaksin minna TTÜsse informaatikat või midagi sarnast õppima. Selleks peaksin Tallinna kolima, kuid soovin igal nädalavahetusel kodus käia.

Aado Toomsalu

Juba põhikooli ajal oli plaan, et õpin inseneriks, täpsemalt mehhatroonikuks ja ilmselt TTÜs. Töötada tahaksin saarel, aga kardan, et ei leia seal tööd. Sooviksin töötada mõnes tööstusettevõttes kõrgtehnoloogilise tööpingi operaatorina.

Marina Saar

Plaanin minna TTÜsse logistikat õppima. Kindlasti tahaks jääda Eestisse, kuid mõned kuud võiks ka välismaal õppida. Kooli ajal olen pealinnas, aga Saaremaale tahan kindlasti tagasi tulla.

Annemarie Randla

Plaanin minna aastaks Eesti hotelli- ja turismikõrgkooli või EBSi hotellimajandust õppima. Järgmisel aastal proovin Soome (Haaga-Helia) kooli hotelli, restorani ja turismi erialale. Saarelt tahan ära minna, et hiljem oleks hea tagasi tulla.

Meelis Reinumägi

Edasi õpiksin TTÜs ehitusinseneriks. Sel aastal jääb minu ülikoolirõõmuks vaid sissesaamine, sest juuli algusest olen sõjaväes. Muidugi soovin saarele tagasi tulla, mulle sobib siin elada küll.

Linda Treiel

Arvatavasti lähen TÜsse, aga erialavalik pole veel kindel – geograafia, ökoloogia või midagi  sellist. Võib-olla kehakultuur. Praegu kodulinna ei jää, aga tulen kindlasti tagasi. Kellena tulevikus töötaksin? Ei kujuta üldse ette, võib-olla saab minust eratreener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles