Herkül: ennetähtaegne volinikuvahetus annaks uuele inimesele võimaluse sisse elada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas ja Andrus Ansip
Siim Kallas ja Andrus Ansip Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa Parlamendi infobüroo juhi Kadi Herküli sõnul tõmbab Euroopa Komisjon praegu küll otsi juba kokku, kuid kui Eesti volinik peaks enne sügist vahetuma, saaks uus inimene siiski mõneks kuuks võimaluse töösse sisse elada.

Kui Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip peaks loovutama valitsusjuhi koha praegusele eurovolinikule Siim Kallasele juba enne sügist, peab valitsus nimetama Kallase asemele uue volinikukandidaadi. Herküli sõnul peaks uue kandidaadi nimetamine sel juhul toimuma enne suve, et kandidaadil oleks võimalik saada heakskiit Euroopa Parlamendi valdkonnakomisjonilt.

Herkül ütles Postimehele, et iseenesest pole Euroopa Komisjoni volituste viimastel kuudel toimuvates muudatustes midagi ebaharilikku. «Muutusi tehakse jooksvalt, sest aeg-ajalt on poliitilisi skandaale, millega mõni liikmesriik on sunnitud sellise otsuse tegema, vahel on inimesel isiklikud põhjused. See ei ole iseenesest tavatu,» lausus ta.

Tema sõnul on praegu, vaid veidi rohkem kui pool aastat enne Euroopa Komisjoni volituste lõppu siiski periood, mil komisjonis on tööd tavalisest vähem, sest enam pole mõtet uute initsiatiividega välja tulla. «Praegu tõmmatakse otsi kokku, aga eks see sisseelamise võimaluse annaks,» ütles ta.

Reformierakonna auesimees, praegune Euroopa Komisjoni transpordivolinik Siim Kallas kinnitas nädala eest erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et on valmis saama uueks valitsusjuhiks. Samuti on Kallas öelnud, et peab uueks eurovolinikuks sobivaks praegust peaministrit Andrus Ansipit. Ansip on sel nädalal samas korduvalt kinnitanud, et ei tea veel täpselt, millal peaministrivahetus toimub.

Reformierakonna juhatuse ja riigikogu fraktsiooni liikmed kohtuvad Kallasega täna õhtul.

Järgmised Euroopa Parlamendi valimised toimuvad Euroopa riikides 22.-25. mail. Eestis valitakse kuut eurosaadikut valimiste viimasel päeval.

Praeguste prognooside kohaselt peaks uus, 751-liikmeline europarlament Euroopa Komisjoni presidendi valima juuli keskel. Kui nii läheb, toimuvad volinikukandidaatide kuulamised parlamendikomisjonides pärast suvepuhkust septembris, misjärel peab komisjoni uuele koosseisule heakskiidu andma parlamendi täiskogu. Presidendi ja volinikud kinnitatakse ametisse Euroopa ülemkogul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles