Oudekki Loone: sekkumised tuleb siduda ülesehitusega

Oudekki Loone
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudekki Loone
Oudekki Loone Foto: Pm

Poliitika­teadlane Oudekki Loone (Kesk­erakond) kirjutab, et Kesk-Aafrika Vabariik on esimene avalikkuses arutletav sõjaline missioon, mis võiks olla juriidiliselt ja moraalselt õigustatud.

Riigid on suveräänsed. Otsene sekkumine sellesse suveräänsusse ei ole üldiselt lubatav. Mõistlik erand saab siin aga olla sekkumine genotsiidi vältimiseks. Vietnami sissetung punaste khmeeride Kambodžasse rikkus suveräänsust, aga päästis sadu tuhandeid inimelusid (kuigi paljud inimõiguste organisatsioonid mõistsid tookord sekkumise hukka). Eesti senised interventsioonidel osalemised pigem ei ole mahtunud selle erandi alla, Iraagi ja Afganistani missioon on sisuliselt kujunenud okupatsiooniks.

Kesk-Aafrika Vabariigi juhtum on esimene avalikkuses arutletav sõjaline missioon, mis võiks olla õigustatud nii juriidiliselt kui moraalselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles