Verise oleviku juured peituvad sadu vägivalla-aastaid täis minevikus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriisi naabrid.
Kriisi naabrid. Illustratsioon: Graafik: Silver Alt

Viimastel kuudel on kodusõjad Kesk-Aafrika Vabariigis (KAV) ja Lõuna-Sudaanis nõudnud tuhandeid elusid ja ajanud kodust minema ligi kaks miljonit inimest. Rahvusvahelises kogukonnas on kerkinud kartus võimaliku genotsiidi pärast KAVis, Lõuna-Sudaan tõmbab tähelepanu juba sellegi poolest, et tegu on Aafrika kõige uuema riigiga.

Mõlemad riigid asuvad laiemas vööndis, mis on viimastel kümnenditel näinud rohkem vägivalda kui enamik ülejäänud mandrist. Põhjast Sudaani ja lõunast Angolaga piirneva, kaheksat Aafrika riiki hõlmava vööndi arvele langeb üle 80 protsendi kogu mandri viimase poolsajandi 16 miljonist sõdades ja kodusõdades hukkunud inimesest.

Ajalukku vaadates on neid sadu aastaid vaevanud erakordselt ränk vägivald peamiselt kahe välisteguri tõttu: orjakaubandus ja eriti rõhuvas stiilis Euroopa kolonialism.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles