Viimsi vald ehitab kaks uut lasteaeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piilupesa lasteaia asendusruumid Astri teel.
Piilupesa lasteaia asendusruumid Astri teel. Foto: Mihkel Maripuu

Viimsi vald on välja valinud arendajad, kes ehitavad järgmise aasta sügiseks kokku ligi 300 kohaga kaks uut lasteaeda ning annavad need vallale rendile.

Viimsi abivallavanem Urve Palo ütles, et kaks arendajat on välja valitud ning vallavolikogu on valiku ka kinnitanud. Järgmise sammuna tuleb arendajatega konkreetsed lepingud sõlmida ning tõenäoliselt järgmisel istungil annab volikogu ka neile oma kinnituse.

«Praegu käivad arendajatega läbirääkimised, et saaksime korralikud lepingud,» lisas Palo.

Lasteaedade ehitamise konkursile laekus kokku viis pakkumist, millest vald valis välja kaks parimat, eelistades põhiliselt madalamat hinda. Enne lepingute allakirjutamist ja vallavolikogus kinnitamist ei soovinud Palo võitnud arendajate nimesid avalikustada.

Kuna Viimsi vald ei saa enam laenu võtta, on arendajatega kokkulepe selline, et nad ehitavad lasteaiad valmis ning annavad need siis vallale rendile. Üks hoonetest püstitatakse passiivmajana ehk eriti madala hooldus- ja energiakuluga. Selle maja eest hakkab vald renti maksma 110 krooni ruutmeetrilt, millele lisandub käibemaks. Teine on tavaline hoone rendihinnaga 100 krooni ruutmeetrilt. Lasteaiad sisustab vald ise.

Palo sõnul on vallal rahandusministeeriumi ettekirjutuste järgi võimalik lasteaedasid rentida 7 – 8 aastat. Enne selle tähtaaja kukkumist tuleb lepingud uuesti üle vaadata.

Praeguste plaanide järgi ehitatakse passiivmaja Püünsi kanti Laanekivi arenduspiirkonda metsa äärde looduslikult kaunisse kohta. Seal on tegemist sotsiaalmaaga, kuhu ongi ette nähtud lasteaed. Teine hoone kerkib Lubja tee äärde.

«Meie eesmärk ongi selline, et lasteaiad asuksid võimalikult elamualade lähedal, et vanemalt oleks lihtne oma lapsi sinna viia ja sealt tuua,» märkis Palo. «Aga meil on olemas ka alternatiive. Kui me praeguste võitjatega lepinguteni ei jõua, võtame ette need arendajad, kelle pakkumised esialgu ei võitnud.»

Mõlemasse lasteaeda tuleb kuus rühma ning igasse rühma kuni 24 last. Seega saab seal koha kokku 288 last.

2011. aasta 1. augustiks peaksid hooned valmis olema, et neid oleks võimalik sisustama hakata. Kasutusload tahetakse kätte saada 1. septembriks.

Palo sõnul läks Piilupesa lasteaia hoonega kahjuks kehvasti, sest maja omanik Esmar ei teinudki lõpuks hinnapakkumist, kui palju võiks halvas seisus hoone kapitaalremont maksta ning millist renti peaks lasteaed tasuma hakkama.

Palo sõnul pidavat Esmar praegu hallitavale ning seentest kahjustatud hoonele rentnikku otsima.

Varem Piilupesa lasteaias käinud 200 mudilast on praegu jagatud kolme erineva koha vahel.

Esmari juhataja Risto Mägi ütles, et Piilupesa hoonega on veel palju lahtisi otsi, aga ta kavatseb Viimsi vallale mingeid ettepanekuid teha, et leida mõlemaid pooli rahuldav lahendus.

Ta lisas, et hallitus ja seenkahjustus on suhteliselt kergesti kõrvaldatavad asjad. Kui aga hoones kapitaalremont teha, siis see läheb üpris kalliks ning vald ei oleks nagunii nõus Esmarile pärast seda kõrget renti maksma hakkama. Seetõttu pole ka mõtet põhjalikku remonti tegema hakata.

«Kui me kliente sinna majja ei saa, siis me ei tee seal midagi ega kavatse lihtsalt niisama raha investeerida,» mainis Mägi. «Praegu oleme natuke lõhkise küna ees.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles