Ahto Lobjakas: Euroopa zombi Ukrainas

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Mihkel Maripuu

Kolumnist Ahto Lobjakas kirjutab, et Ukraina on doomino, mille langemisel jäävad kaitseta järgmised riigid, ja sellest ohust saadakse Ida-Euroopas väga hästi aru.

Jacques Poos, Luksemburgi välisminister 1991. aastal, ütles teel rahukõnelustele Jugoslaavia ja Sloveenia vahel surematud sõnad: «Euroopa tund on tulnud.» Ta ei mõelnud neid sõnu nii, nagu nad eesti keeles kõlavad: lõpp on käes. Ta mõtles neid indogermaanlike, risbieterlike triumfikuulutajatena. Eesti moodi olnuks ta sõnad prohvetlikud – ja olemata jäänuks nii ehk palju absurdset ja nurisünnituslikku, mis Euroopa Liidu välispoliitikat sellest hetkest on saatnud.

Ajalugu kleepis Poosi sõnad oma prügikorvile. Asjad Balkanil läksid ligi kümnendiks põrgusse, hukkus kümneid tuhandeid inimesi. Oma tundi mitte oodanud USA pidi tulema ja tegema, mis verelaskmise lõpetamiseks vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles