Lugeja kiri: ametnike kuningriik

, majandusteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Eesti on oma senises arengus olnud uskumatult edukas, eriti kui võrrelda meiega ühist saatust jaganud rahvaid, kellega me alles 20 aastat tagasi olime samal stardijoonel. Ilmselt mängis selles suurt rolli enesele «Isamaa» nimeks võtnud erakonna kompromissitu poliitika, mis väljendus kõige selgemini lauses «Plats puhtaks».

Tänaseks on sellesama seltskonna ametlikud järeltulijad langenud populismi, lubades rahvale «tasuta haridust». Kui seda võrrelda ühe teise partei samuti populistlikuks tituleeritud lubadusega «tasuta ühistransport», siis on need mõlemad ühe haiguse ilming, mida võiks nimetada bürokratismi võidukäiguks.

Ametnikud on paljudes maailma riikides saavutanud oma ülevõimu just seeläbi, et lubanud sellele osale elanikkonnast, kes pole meepoti juurde pääsenud, midagi, mida nad ihaldavad, kuid ei suuda turumajanduslikus ühiskonnas osta. Poliitikas nimetatakse seda egalitarismiks ehk rikkuste ümberjagamiseks ning praktikas on seda kõige edukamalt teostanud sotsiaaldemokraatlikud, sotsialistlikud ja kommunistlikud liikumised. Kõikidele neile on omane bürokraatliku masinavärgi domineeriv roll, mis manipuleerib elanikkonnaga, nagu ise tahab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles