Mari Martin: mis päev see päev on?

, Tallinn Dollsi asutaja ja eestvedaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Martin.
Mari Martin. Foto: Ants Liigus

Kas 24. veebruar on see päev, mida tähistatakse kaunite kleitide ning klaasi šampanjaga? Jah, kuid mida peale kleitide veel näeme, mida üldse tähendab iseseisvus meile, eestlastele?

Eri põlvkondadel on kõigil iseseisvusega oma suhe. Need suhted on erinevad, kuid samas üdini siirad. Tuleb vaid suhelda üksteisega – nooremate ja vanematega ning meie iseseisvuse lugu saabki terviklikumaks.

Meie kõrval on generatsioon, kes on tundnud kirjeldamatut kibedust iseseisvuse kaotamisest. Minu jaoks on need tunded ehedad minu vanaema ja vanaisa kaudu, kelle mälestused on justkui ajalooõpiku kõige võikamatest seikadest välja rebitud. Minu imearmsa ja alati naeratava vanaema kolm venda hukkusid, võideldes vaba Eesti eest. Tema töökad vanemad kuulutati kulakuteks ja nad jäid ilma kodutalust. Paljud tema sugulastest küüditati. Aastaid tema elust ja noorusest möödus pideva hirmu ja valu saatel. Kuid tema endiselt naeratav suu ütleb vaid, et elu oli lihtsalt selline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles