Henrik Roonemaa: väike raha – 19 miljardit

Henrik Roonemaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Erakogu

Üleeile hilisõhtul sai teatavaks, et Facebook ostab suhtlusprogrammi Whats­App 19 miljardi dollari eest. Tegemist on kõigi aegade suurima summaga, mis idufirma eest makstud. Google ostis 2006. aastal Youtube’i 1,65 miljardi eest. Facebook ise ostis Instagrami miljardi eest ning Microsoft maksis Skype’i eest 8,5 miljardit.

Kõik need tehingud on pannud finants­inimesi käsi taeva poole tõstma ja tervet mõistust appi paluma, aga trend on ilmne: iga järgmise suure ostuga kasvab ka summa. Ja ometigi on täiesti võimalik, et Facebook tegi WhatsAppi ostes suurepärase tehingu ja 19 miljardit dollarit WhatsApp­i eest oli täiesti mõistlik hulk raha.

Juba 1990ndatel, kui internet massidesse jõudis, hakkasid visionäärid ennustama, et nüüd muutub kõik. Kui kõik on võrgus, on maailm üks globaalne turg ja müüa võib mida iganes, kellele iganes, kus iganes. See aeg on nüüd käes ja meil tuleb oma ettekujutuses sellest, kui palju raha on palju, teha tõsiseid korrektiive.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles