Mati Põldre on tagasi!

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu antikvaar Olaf Esna oma kuningriigis.
Pärnu antikvaar Olaf Esna oma kuningriigis. Foto: Kaader filmist

Tõsijutt, viimati tegi Mati Põldre filmi 17 aastat tagasi. Olulist filmi («Antsla. Sügis 1993») 20 aastat tagasi. «Koguja» näitab, et püssirohtu on veel salves küll ja vanameistreid vara maha kanda.

52-minutiline film portreteerib äsja 80-aastaseks saanud Pärnu antikvaari, bukinisti ja kohaliku ajaloo teadmameest Olaf Esnat, kes peab juba 19 aastat Nikolai tänaval antikvariaati. Tegu on värvika isiksusega, kelle suust kostab alatihti võrratuid tsitaate. Näiteks kostnud ta riikliku teenetemärgi kohta, millega president Ilves teda kohaliku elu edendamise eest autasustas: «Olen praegu natuke segaduses, et kes, pagan, mind sinna esitas. Mis kohalikku elu sa siin keldris ikka edendad!»

Sinna keldrisse on Põldre nüüd oma kaameraga roninudki ja sel kahe aasta jooksul käia lasknud. Ja tõesti, ega seal ju pealtnäha midagi väga erilist juhtugi. Ei juhtunud ka Jim Jarmuschi «Kohvis ja sigarettides». Esna nokitseb niisama või/ja ajab külastajatega juttu. Kui neid muidugi on, sest… juhuslik sinna ei satu, nagu ta ise ütleb. Ütleb sedagi, et eelmisel aastal tuli kokku 50 päeva, kui kassa oli nullis. Ja aeg-ajalt uputab ka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles