Abiturient ehitas käepärastest vahenditest tuulegeneraatori

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa gümnaasiumi abituriendi koduste vahenditega ehitatud tuulegeneraator ei näe välja küll nii uhke ja läikiv kui suurte firmade ehitatud, ent elektri saab kätte.
Saaremaa gümnaasiumi abituriendi koduste vahenditega ehitatud tuulegeneraator ei näe välja küll nii uhke ja läikiv kui suurte firmade ehitatud, ent elektri saab kätte. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Saaremaa ühisgümnaasiumi abiturient Aado Toomsalu tegi koolilõpu uurimustöö tuulegeneraatori valmistamisest oma majapidamises ning ehitas töö käigus koduhoovi 9,5 meetri kõrguse tuuliku, mis juba mõnda aega edukalt töötab.

Oma töö tulemustega sel reedel kaitsmiskomisjoni ette astuval 12.c klassi õpilasel Aado Toomsalul oli uurimustööd tegema asudes mõttes küsimus, kuidas saaks igaüks ise taastuvenergia osas oma panuse anda ning nii jõudiski ta tuulegeneraatorini, kirjutab Saarte Hääl.

Suurema osa generaatori ehitamiseks vajalikust materjalist leidis Toomsalu oma kodust: vaja läks rauast vinkleid, torusid ja latte, generaatori raam keevitati kokku Nõukogude ajast jäänud rauajuppidest ja 2007. aastal lammutatud viljakülviku osadest, mast tehti oma metsast pärit männipuust ning oma metsa puitu sai kasutatud ka rootorilabade tegemisel. Juurde oli vaja osta vaid magnetid, mähisetraat, polüestervaiku ja klaaskiudriiet.

Tuuliku ettevalmistus- ja ehitustöödega alustas noormees läinud novembris, mil saagis masti tarvis maha sirge männipuu, generaatori kokkupanekuga alustas ta aga pisut enne jõule ning veebruaris sai Toomsalu enda ehitatud tuulegeneraatorist voolu kätte.

«Praegu saab sellega kätte 220 W, millega saab näiteks arvuti akut laadida või telekat vaadata,» sõnas poiss ja kinnitas, et arendustööd on tal samas veel pooleligi, sest eesmärk on saada generaatorivool kolme tuppa.

Tuuliku valmistamiseks kulus Aado Toomsalul ühtekokku 4698 krooni ning suure osa sellest moodustas püsimagnetitele, mähisetraadile ja elektritarvikutele kulunud raha.

Pilti noormehe tuulegeneraatorist vaata siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles