Meistrid annavad suure peo eel tööle kõvasti pihta

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jana Saarel on kangasteljele spetsiaalse raami abil üles pandud korraga seitse kirivööd. Käte vahel võtaks ühe vöö tegemine umbes nädala, nüüd saab sama ajaga valmis seitse. See tähendab ka seda, et kui kudumisel viga teha, siis satub see nn meistrimärk kõigisse vöödesse korraga.
Jana Saarel on kangasteljele spetsiaalse raami abil üles pandud korraga seitse kirivööd. Käte vahel võtaks ühe vöö tegemine umbes nädala, nüüd saab sama ajaga valmis seitse. See tähendab ka seda, et kui kudumisel viga teha, siis satub see nn meistrimärk kõigisse vöödesse korraga. Foto: Margus Ansu

Teadjatele Pastla-Paulina tuntud Tartu meister Paul Lääne vehib teha 10–12-tunniseid tööpäevi, sest enne suurt laulu- ja tantsupidu voolab pastlatellimusi sisse uksest ja aknast.

Ootejärjekord on tal praegusel ajal vähemalt kaks kuud ning kevadel venib ilmselt veelgi. Ja kui keegi jääb tellimisega hiljaks ... «Siin on isegi olnud üldlaulu- ja tantsupeod, kus mõned tantsijad on kaks tundi enne esinemist pastlad kätte saanud,» muigas Lääne.

Pikad järjekorrad on küll juba tellides teada, kuid sellele vaatamata tahavad vähemalt Tartu kandi tantsijad kindlasti just Lääne tehtud veisenahast pastlaid. Nende puhul on teada, et jalanõud peavad vastu mitu aastat tantsimist, painduvad täpselt nii nagu vaja ning on ka pärast märjal tantsumurul läbiligunemist kasutuskõlblikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles