Kaamera filmis Tartus sajand tagasi püssimehi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiivrid peas ja püssid seljas, marsib Saksa väeosa veebruaris 1918 üle Emajõelinna raeplatsi. Nii algab film «Bezet Dorpat» ehk «Vallutatud Tartu» (EYE Film Institute Nether­lands).
Kiivrid peas ja püssid seljas, marsib Saksa väeosa veebruaris 1918 üle Emajõelinna raeplatsi. Nii algab film «Bezet Dorpat» ehk «Vallutatud Tartu» (EYE Film Institute Nether­lands). Foto: Kaader filmist

Elektriteatris tuleb täna suurele ekraanile kaks väga vana filmi. Mõlemas on näha püsse. Ühes on need Eesti sakste käes, kes tulistavad karu, teises Saksa okupantide seljas.

Uue kalendri järgi täna täpselt sada aastat tagasi linastus Tartu linnas Tähe uulitsas Ideali kinos eesti esimene mängufilm «Karujaht Pärnumaal». Tartu Postimees kirjutas sellest kaks nädalat tagasi, sest vana kalendri järgi oli see 13. veebruaril 1914.

Ajaloolist sündmust tähistaval seansil täna õhtul Elektriteatris saab vaadata seda Johannes Pääsukese ja Tõnis Nõm­mitsa filmi 35-millimeetrise koopia pealt. Saateks kõlab elavat muusikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles