Juhtkiri: hea innustus seadusloojatele

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Õigusloome hea tava, mille Teenusmajanduse Koda 2011. aastal välja töötas, on edukalt juurdunud. Kolme aasta jooksul toimunud parima ja halvima seaduse konkurss, kus on kaasa löönud ka Postimees ja mille käigus hinnatakse õigusloome meetodit, tõestab seda.

Esimesel, 2012. aastal anti aasta halvima seaduse tiitel erakonnaseaduse muudatusele, millega dekriminaliseeriti keelatud annetuste vastuvõtmine. 2013. aasta alguses nimetati aasta halvimaks seaduseks «vastuvõtmata seadus» ehk erakondade rahastamist korrastava seaduse vastu võtmata jätmine. Tänavu aga anti läinud aasta parima seaduse tiitel just erakonnaseaduse muutmisele.

Õigusloome ei sünni vaakumis. Masuaegsest hädavajadusest igapäevasesse praktikasse juurdunud seadustega kiirustamist kritiseeris toonane riigikohtu esimees Märt Rask juba 2010. aasta alguses. Eesti demokraatia probleemidele teravalt tähelepanu juhtinud NO99 etendus «Ühtne Eesti» toimus sama aasta kevadel. Savisaare idarahaskandaal 2010. aasta lõpul kinnitas, et teater ei valeta, ja 2012. aasta kevadel lahvatanud Silvergate näitas, et probleemid pole ainult ühes erakonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles