Lukas: valdade-linnade tasaarveldus tuleb kaotada

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Toomas Huik

Haridusminister Tõnis Lukase sõnul pole vaja olukorda, kus mitmed vallad maksavad tugevaid koole pidavatele linnadele oma seal õppivate võsukeste eest raha.

«Olen jätkuvalt seisukohal, et põhikooli õpilaste puhul ei ole omavalitsuste tasaarveldamist vaja,» rääkis Lukas Postimees.ee’le.

«Sellel ei ole hariduspoliitilist põhjendust. On ainult fiskaalne - osa omavalitsusi on harjunud seda raha oma eelarves nägema ja sellest loobumine näib võimatuna.»

Ministeeriumi seisukoht on Lukase sõnul olnud kõigil viimase pooleteise aasta jooksul peetud riigikogu kultuurikomisjoni istungitel muutmatu – pooldatud on läbivalt tasaarvelduse kaotamist.

«Riigikogus on aga kujunenud teine arusaam just seal olevate linnade esindajate tahtmise järgi. See on seaduse kujunemise ja muutumise loogika,» selgitas Lukas.

Kommenteerides seda, et eelnõusse on lisandunud nõue arveldada koolikoha küsimuses ka erakoolidega, ütles Lukas, et tegu on võrdsustamisega.

«Erakoolide osas võrdsustab tasaarveldus kõik lapsed - kui juba tasaarveldus niikuinii alles jääb,» selgitas Lukas.

«Nimelt on alternatiivpedagoogikaga koolide õpilaste vanemad ka rahaliselt üldjuhul tagasihoidlike võimalustega - nende toetamiseks on siis edaspidi kõnesolevad lapsed koheldud sarnaselt tavamunitsipaalkoolis käivate lastega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles