Berg: välispoliitika vallas on Eestil ambitsiooni teha eeldatust rohkemat

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Berg
Eiki Berg Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu Ülikooli riigiteaduste instituudi rahvusvaheliste suhete teooria professor Eiki Berg ütles riigikogus toimunud välispoliitika arutelu kommenteerides, et välisminister Urmas Paeti kõnes oli nii elutervet mõtlemist kui ka ambitsiooni teha piiratud ressurssidega rohkemat, kui keegi Eestilt eeldaks.

Berg ütles Postimehele, et välisministri kõne puudutas päevakajalisi ja ka võrdlemisi «igavikulise» tähendusega välispoliitilisi teemasid ning Eesti suhestumist nendega. Arusaadavalt algas ja lõppes kõne Ukrainaga, märkis ta.

««Ei ole üksi ükski maa» kõnetab Ukrainat ning tuletab meelde Euroopa perspektiivi vajadust sellele konfliktist kistud riigile. Nagu ka seda, et idapartnerlus vajab reanimeerimist, Gruusia NATO teekaarti, sõbrad Aserbaidžaanist Valgeveneni viisavabadust ja Türgi tõrgeteta liitumiskõnelusi ELiga,» lausus ta.

Bergi sõnul said kuulajad kõnest teada, et Eesti on jätkuvalt usaldusväärne partner oma liitlastele, valmis panustama konflikti reguleerimisse ja seeläbi ka tootma julgeolekut juurde kõigis neis maailma paigus, kus õigus elule on seatud küsimärgi alla.

«Iseäranis sümpaatsena mõjub meie välispoliitika tegijate tahe muuta Eestit silmnähtavalt proaktiivseks ühes avarama silmavaate ja kasvava empaatiavõimega toimijaks, kus ühtaegu hoomatakse nii kaasaegsete trendikate hoovuste pealetungi e- ja äridiplomaatia näol kui ka vajadust nende uute teemadega aktiivselt tegeleda,» rääkis ta.

Teisalt näib tema sõnul, et suudetakse säilitada kainet meelt vigade paranduse osas tegelikus Euroopa integratsioonis ja säästa torkimisest olemasolevaid aluslepinguid. «Kõnes tervikuna on nii elutervet mõtlemist kui ambitsiooni teha piiratud ressurssidega rohkemat, kui keegi seda meilt eeldaks,» ütles Berg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles