Mõõdukas ökousk

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilleoru ökokogukond tähistas mullu oma 20. sünnipäeva avatud uste päevaga.
Lilleoru ökokogukond tähistas mullu oma 20. sünnipäeva avatud uste päevaga. Foto: Andres Haabu

Sõnadest «öko-» ja «mahe» on saanud tõmbenumbrid, millega inimesi hullutatakse poelettidelt kaupa haarama. Paljude jaoks iseloomustavad need lihtsalt keskkonnasõbralikku ja säästlikku elustiili, mõningatele on aga «öko» saanud lausa usuküsimuseks.

Rohelist eluviisi propageeriva portaali Bioneer toimetaja Katrin Jõgisaar esindab mõistlikku suhtumist ökoloogiliselt säästvatesse lahendustesse. «Põhumaja, autost loobumine, taaskasutus, mahetoit, õiglane kaubandus, ise kosmeetika tegemine, taastuvenergeetika toetamine ja muud taolised tegevused on igati tervitatavad. Keskkonna- või sotsiaalse mõjuga arvestamine on igati normaalne käitumine. Ja kui kõike korraga muuta ei saa, tuleks alustada väikeste sammudega.»

Äärmuste all peab Jõgisaar pigem silmas seda, kui hakatakse lastel keelama näiteks lasteaias söömist, kuna toidus on liha ja see pole mahe. Või sunnitakse kogu pere taimetoitlaseks vastu nende tahtmist. Või ollakse pikemat aega pesemata. Või jutte, et toidust saab loobuda, kuna universumi energia toidab. Keskkonnahoidlikke valikuid saab tema hinnangul teha ka nii, et inimene elab tavapärast elu edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles