Kalle Muuli: õuduste aeg

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane Mart Laar oma lastega 1989. a.
Ajaloolane Mart Laar oma lastega 1989. a. Foto: Erakogu

Noorele muinsuskaitsjale Mart Laarile algas 1989. aasta uhkete välisreisidega. Aastavahetusel käis ta koos mitmekümneliikmelise kodueestlaste delegatsiooniga Austraalias ülemaailmsetel Eesti päevadel, seejärel sõitis väliseestlaste kutsel kohe koos Ivo Linna ja Alo Mattiiseniga Kanadasse esinema Eesti Vabariigi aastapäeva üritustele.

Kui Laar märtsis sealt naastes Helsingisse jõudis, tabas teda nagu välk selgest taevast uudis, et kodumaal ootab teda ees vangikong. Põhjuseks oli juba eelmise aasta novembris ajakirjas Vikerkaar ilmunud artikkel «Õuduste aeg». Laar oli seal kirjutanud, et Vene julgeolekutöötajad hävitasid 1941. aastal Eestis kolm küla ja naelutasid puu külge ühe lapse.

Nüüd, mitu kuud hiljem ja just Laari äraolekul, oli Rahva Hääles 7. märtsil ilmunud sõnum «Eesti NSV Prokuratuuris». Selles anti teada, et «tegelikult niisuguseid inimvihkajalikke tegusid 1941. aastal Punaarmee ja hävituspataljoni võitlejate poolt Eestimaal toime ei pandud ning M. Laari väited on valed väljamõeldised, mille levitamine on kriminaalkorras karistatav. Eesti NSV Prokuratuur on algatanud kriminaalasja».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles