Matemaatika eksam toob Lukase õpilastega online-väitlema

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Peeter Langovits

Haridusminister Tõnis Lukas asub reedel kell 10 õpilasliiduga Postimees.ee veergudel väitlema selle üle, kas matemaatika riigieksam peaks muutuma kohustuslikuks või mitte.

Järgmisel nädalal tõenäoliselt riigikogu heakskiidu saav põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu muudab nimelt 2014. aasta kevadest abiturientidele kohustuslikuks matemaatika riigieksami.

Tõnis Lukas asub eksami kohustuslikuks muutmist kaitsma ning Eesti Õpilasesinduste Liidu esimees Kristo Peterson üritab õigustada seda, et matemaatika riigieksam ei peaks olema kohustuslik.

Kuigi mõlema poole avakõned ilmuvad Postimees.ee's juba kell 10, algab debati interaktiivseim osa ehk ristküsitlus kell 11.30.

Laia vastukaja saanud online-väitluste eelmine hooaeg oli sügisel enne kohalike omavalitsuste volikogude valimisi. Siis debateerisid noorte tippväitlejatega erinevate erakondade Tallinna linnapea kandidaadid.

Sel hooajal on online-väitlust peetud juba neljal korral, kusjuures kõne all on olnud eutanaasia, laste vitsakeeld, täiskasvanute-alaealiste seksipiir ja homopartnerlus.

Homne väitlus on aga võrreldes varasematega ainulaadne. Kui varem on üks debati osaline olnud Eesti Väitlusseltsi võistkond, siis nüüd väitlevad omavahel kaks tegelikku osapoolt.

Debatti modereerib siiski jätkuvalt väitlusselts.

Vähemalt kord kuus korraldatavate online-väitluste eesmärk on muuta arutelu erinevatel ühiskonnas aktuaalsetel teemadel sisulisemaks ning argumenteeritumaks.

Väitluse formaat on üldjoontes sama, mis seni. Kõigepealt esitavad mõlemad osapooled oma põhiargumendid (avakõne), sellele järgneb online-intervjuu laadne ristküsitlus, mis peaks olema väitluse kõige põnevam osa.

Osapooled saavad seal küsida teineteiselt reaalajas küsimusi, samuti on koht lugejate saadetud küsimustele. Oma seisukohad võtab kumbki osapool kokku lõppsõnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles