Eesti ukrainlased on koos Ukrainaga šokis

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeva lõuna ajal avaldas IRLi rahvuslaste ühendus Vene saatkonna ees meelt Vene vägede Ukrainasse sisseviimise vastu.
Pühapäeva lõuna ajal avaldas IRLi rahvuslaste ühendus Vene saatkonna ees meelt Vene vägede Ukrainasse sisseviimise vastu. Foto: Martin Ilustrumm

Eesti ukrainlased jälgivad hinge kinni pidades juba neljandat kuud ööpäevaringselt Ukraina uudiseid ja ei mõista, kuidas on saanud juhtuda see, mis praegu Krimmis ja Ida-Ukrainas toimub.

«Arvuti on kogu aeg lahti ja kui öösel ärkan, siis loen, mis jälle muutunud on – iga tund toob uudiseid,» ütles Eesti ukrainlaste kongressi esinaine Vira Konõk.

Murelikult helistatakse Ukraina sugulastele ja sõpradele. «Kõik on šokis ja elavad pidevas stressis – viimased sündmused on täiesti arusaamatud ja ei saa aru, miks see kõik juhtub,» rääkis Konõk.

Ta muretseb koos oma Kiievi sõbrannaga tema tütre pärast – kas noor naine ikka jõuab õhtul töölt koju. «Kiievis tegutsevad bandiidid, kes jälitavad Maidani aktiviste. Nende kohta räägitakse, et tegu pole kohalikega – keegi oli ühelt kella küsinud, kes oma kellalt Moskva aega ütles,» tõi Konõk näiteks ühe loo, mida Kiievis räägitakse.

Ukrainlased kardavad, et Venemaa, kes ilmselt oli Krimmi sündmusi pikalt planeerinud, liigub Krimmist väljapoole, kas või naaberoblastisse, millega Krimm on taristu kaudu seotud.
Konõki sõnul on absurdsed süüditused, et vene keele pärast Ukrainas, ka Krimmis kedagi taga kiusatakse. «Krimmis on vaid mõned ukrainakeelsed koolid – kõik on venekeelsed ja kui ka tekiks olukordi, kus keegi tunneb end kultuuriliselt või keeleliselt ahistatuna, siis nende situatsioonide lahendamiseks on teistsugused võimalused kui sõda,» arutles ta Ukraina olukorda.

Konõki sõnul on rahvas ja ka sõjaväeosad Ukrainas vaoshoitud ning hoidutakse provokatsioonidest, kuigi Vene pool pidevalt üritab ukrainlasi endast välja viia. «Hoidku selle eest, et Ukraina poolt keegi esimese lasu teeb!» lausus ta.

Konõk jälgib rahvusvahelisi infokanaleid. «Vene kanalitest vaatasin paari saadet, aga rohkem ei suuda – see vale, mis sealt tuleb, on totaalne. Näiteks räägitakse Venemaal, kuidas venelased Ukrainast massiliselt hirmu tõttu Venemaale lahkuvad, aga pildis näidatakse hoopis Ukraina-Poola piiripunkte, kus on alati palju rahvast liikumas,» kirjeldas Konõk.

Eesti ukrainlaste kongressi esinaine tõdes, et Eestis elavad ukrainlased ei mõtle sugugi ühtemoodi. «Vanemad inimesed ei oska eesti keelt ja jälgivad vaid Vene telekanaleid,» kahetses ta. «Nõukogude inimesed on harjunud uskuma televiisorit ja kui seal, Vene kanaleis midagi öeldakse, siis mõeldakse, et see ongi kõik õige.»

Konõk ütles, et on ikkagi optimist ja loodab, et rahvusvaheline üldsus suudab Venemaa peatada. «Ukrainas toimuv ei ole ainult Ukraina, vaid kogu Euroopa probleem,» lausus ta. Nii nagu Ukraina tagandatud presidendi ja tema lähikondsete puhul hakkasid mõjuma neid isiklikult puudutavad majanduslikud sanktsioonid, nii on Konõk veendunud, et vaid isiklike arvete külmutamise ja muude majanduslike sanktsioonidega on võimalik Venemaa valitsejaid peatada.

Eesti inimeste toetuse eest, mida näitas ka pühapäevane paarisajainimeseline meeleavaldus Tallinna Vene saatkonna juures, oli Konõk tänulik. Esialgu Eesti ukrainlased, kes toetavad muudatusi Ukrainas, uut meeleavaldust ei kavanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles