Väär ajalootõlgendus võib peagi kaasa tuua karistuse

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

 Venemaal võib tulevikus saada karistada, kui kuulutada 1940. aastal Balti riikidega toimunu avalikult okupatsiooniks, Lätis aga juhul, kui juhtunut eitada.

Venemaa puhul on tegu kriminaalkoodeksi ja kriminaalprotsessi koodeksi muudatusega. See lisaks kriminaalkoodeksisse punkti «Natsismi rehabiliteerimine», mille all oleks mõistetud «avalikult toimuv faktide eitamine, mis on kindlaks tehtud rahvusvahelise sõjatribunali (Nürnbergi tribunali – toim) kohtuotsusega ja teljeriikide peamistele sõjakurjategijatele määratud karistustega; kuritegude heakskiitmine, mis on viidatud kohtuotsuses näidatud, aga samuti ka teadvalt valede andmete levitamine NSVLi tegevuse kohta Teise maailmasõja ajal, mis on seotud kuritegude sooritamisega, mis on kindlaks tehtud viidatud otsusega».

Karistuseks on ette nähtud kuni 300 000-­rublane rahatrahv või vabadusekaotus kuni kolme aastani. Juhul kui kuriteo sooritaja kasutab ära oma ametiseisundit või massiteabekanaleid või loob teadlikult valesid tõendeid, on sanktsioonid veel karmimad – kuni 500 000 rubla trahvi või kuni viieaastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles