Mikolenkole kehtestatud sissesõidukeeld jäi kohtus jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Tallinna ringkonnakohus jättis kolmapäeval jõusse siseministri tunamullu kevadel koostatud käskkirja Vene sõjaväepensionärile Nikolai Mikolenkole Eestisse sissesõidukeelu kehtestamise kohta.

Siseministri 2008. aasta 9. mai käskkirjaga kohaldas riik Mikolenko suhtes sissesõidukeelu 10 aastaks, kuna mees oli rikkunud välismaalaste Eestis viibimist reguleerivaid õigusakte. Mikolenko on Vene kodanik, kellel puudub seaduslik alus Eestis viibimiseks.

Mikolenko kaebas siseministri kohtusse, leides nii Tallinna halduskohtus kui hiljem ka Tallinna ringkonnakohtus, et sissesõidukeelu kohaldamine on tema suhtes ebaproportsionaalne, ebakohane ega vasta seaduse mõttele. Mikolenko asus seisukohale, et tema ebaseaduslik viibimine Eestis on tingitud sellest, et temale antud elamisluba keelduti pikendamast.

Samas jäid Mikolenko argumendid nõrgaks, kuna riigikohus leidis, et temale elamisloa andmisest keeldumine on igati õiguspärane. Lisaks riigikohtu otsusele leidis ka Euroopa inimõiguste kohus oma 2006. aasta 5. jaanuari otsuses, et Mikolenkole elamisloa andmisest keeldumine oli õiguspärane.

Nii jättiski Tallinna halduskohus Mikolenko kaebuse ministri käskkirja tühistamise kohta rahuldamata ning ka ringkonnakohus leidis kolmapäeval, et riigi käitumine on olnud igati õiguspärane.

Mikolenko on riigiga pidanud kohtulahinguid juba aastaid. 2003. aasta 21. juulil tegi toonane kodakondsus- ja migratsiooniamet (KMA) Mikolenkole ettekirjutuse lahkuda Eestist hiljemalt sama aasta 17. septembriks. Kuna Mikolenko ei täitnud lahkumisettekirjutust, pöörati see sundtäitmisele ning Tallinna halduskohtu 2003. aasta 20. oktoobri otsusega paigutati mees väljasaatmiskeskusse, kus ta viibis ligi neli aastat.

Mikolenko on oma väljasaatmise korduvalt vaidlustanud, kuid seni eri kohtuinstantsides kaotajaks jäänud. Muuhulgas on Euroopa inimõiguste kohus leidnud, et Eesti ei ole rikkunud Mikolenko ega tema perekonnaliikmete Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioonist tulenevaid õigusi.

Mikolenkol puudub väljasaatmiseks vajalik kehtiv reisidokument ning ta on seni keeldunud igasugusest koostööst Eesti ametivõimudega ning pole nõustunud reisidokumenti taotlema. Samas väidab Mikolenko ise, et Venemaa keeldub teda riiki lubamast.

Kohustuse oma kodanike tagasi võtmiseks sätestab Euroopa Ühenduse ja Venemaa vaheline tagasivõtuleping. Selle kohaselt peaks Venemaa tagasi võtma oma kodanikud, kelle puhul puudub või on ära langenud seaduslik alus liikmesriigi territooriumile sisenemiseks, seal viibimiseks ning elamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles